2007-08-02

Thordén Lines rederibyggnader

Då är jag tillbaka på nätet och i Uddevalla igen efter några dagars vistelse i Helsingfors. Jag ställde ju en fråga till er och både Carl-Magnus Norrman och Simone Olofsson är rätt ute.

Jag tänkte inför besöket i Helsingfors att nu måste jag ta reda på om Gustaf Thordéns rederibyggnad på Brändö finns kvar och i så fall skulle jag ta mig dit för att fotografera den.

Jag hade någonstans hört att Gustaf Thordén då han kom tillbaka till Uddevalla 1944 byggde en kopia av sin rederibyggnad som han hade haft på Brändö i Helsingfors. Jag skickade därför ett mejl med en bild av rederibyggnaden i Uddevalla till Helsingfors stadsmuseum där jag visste att det fanns byggnadsantikvarier som kanske kunde upplysa om rederibyggnaden fanns kvar.

Jag måste säga att jag blev mycket imponerad för svaret kom blixtsnabbt:

"Huset står ännu kvar i Brändö (Armas Lindgrens väg 21). Det är planerat av arkitekt David Frölander-Ulf (1940) för Gustaf Thordén. Nuförtiden ägaren är Polska rebublik, och huset är deras ambassad. Det säkert lönar sig att ringa dom innan besöket (tel. +358 9 6182 8120). Med vänlig hälsning, Sari Saresto"

Fenomenalt, vilken service! Jag visste alltså nu att rederikontoret fanns kvar och att det var Polens ambassad och därav min fråga till er läsare innan jag for i måndags.

Det var därför oerhört spännande då jag i går förmiddag tog Metron till Brändö och letade mig sedan till fots söderut till Armas Lindgrens väg 21. Jag gick genom ett mycket fashionabelt villaområde. Där låg flera ambassader, bl a den kinesiska med flera jättestora parabolantenner riktade mot någon satellit i rymden.

När jag såg de antennerna tänkte jag att det här kanske inte blir så lätt. Den gamla öststaten Polen och jag en f d yrkesofficer hur skulle det gå? De kanske var helt ointresserade och oförstående till mitt besök. Till råga på allt hade jag glömt Gustaf Thordéns bok "Alla mina skepp" på hotellrummet. Den hade kanske annars kunnat fungera som dörröppnare. Och inte hade jag ringt i förväg heller.

Då jag kom fram såg jag genast att byggnaden var mycket lik rederikontoret vid Strömstadsvägen. Dock skymdes sikten av flera träd och en stor mur runt alltihop. Jag tog några bilder från vägen men insåg att jag måste komma in på tomten och helst på andra sidan mot sjön för att få bra bilder. Jag försökte hitta en väg runt och ner till stranden men hela tomten var kringärdad av muren ända ner till sjön så det gick inte.
Och inte en människa syntes till. Vad göra? Då fick jag syn på en liten port i muren och där var en porttelefon med en knapp där det stod Ambassad eller något liknande. Jag tryckte på knappen och var beredd på att någon vresig mansperson skulle svara och direkt avfärda mig utan att jag fick framfört mitt ärende.
Till min förvåning svarade en förtjusande kvinnoröst och jag frågade om hon kunde engelska och svaret blev ja. Då frågade jag om jag fick komma in och växla några ord och att det gällde ambassadbyggnaden och den som hade byggt den. Jodå, det rasslade till i portlåset och jag klev in och gick fram till en dörr där det förmodligen stod Expedition och gick in. Därinne vid en disk stod två kvinnor och jag började genast förklara varför jag kom.
Båda två blev väldigt intresserade och den ena berättade att hon själv hade forskat lite i byggnadens historia och undrat över Thordén. Jag frågade om det överhuvudtaget var möjligt att få komma in i trädgården för att ta några bilder? De måste fråga chefen först och de blev borta en stund. Men sedan kom de tillbaka och sa att det gick bra.
Framsidan mot vägen.Ledsagad av den ena kvinnan blev jag visad runt i trädgården och hon berättade en del om byggnaden. Jag förstod att hon var finska men att hon hade arbetat för ambassaden länge.

Vi hade ett jättetrevligt samtal medan jag gick runt och fotograferade. Hon berättade bl a att Gustaf Thordén hade flera konstnärer i bekantskapskretsen. Och jag berättade för henne om skulpturerna av Matti Haupt som Gustaf Thordén skänkte till Uddevalla för förskönande av parkerna.


Sjösidan (baksidan).Då jag nu efter hemkomsten jämför bilderna av de båda rederikontoren ser jag ju att det finns skillnader. Exempelvis är kontoret på Strömstadsvägen betydligt större.13 fönster i övervåningen mot nio i byggnaden på Brändö. Jag känner mig ändå övertygad om att Gustaf Thordén byggt sitt Uddevallakontor med utgångspunkt i Frölander-Ulfs ritningar till Brändökontoret. Och vem vet? Frölander-Ulf var en svensk arkitekt verksam i Finland, han kanske rent av anlitades av Thordén för sitt Uddevallabygge?

Den här bilden ur boken Alla mina skepp visar Gustaf Thordén och kontorschefen Karsten Danielsen i Thordéns arbetsrum på Brändö.
Och det är nog inte konstigt om Thordén tog med sig ritningarna, som han 1940 hade betalat en bra slant för, till Uddevalla för att bygga sitt nya kontor. Efter lite modifieringar av ritningarna kom kontoret vid Strömstadsvägen till.

Jag skall ta mig en närmare titt på detaljer i byggnaden på Strömstadsvägen under de närmaste dagarna.

Jag har också lovat att skicka lite information och bilder till Polska ambassaden i Helsingfors och till den intresserade kvinnan som guidade mig.//

3 kommentarer:

 1. Hej Gunnar och Simone!
  Mycket intressant och lärorikt. Det är, som jag tidigare skrivet, lätt att komma in på ett stickspår som leder fel. Kan du finna andra liknande frågor, så återkom gärna med och testa vår detektivförmåga. Man lär sej mycket annat, spin-off-effekten, av sådant här. En åldrande hjärna kanske får en "kick".
  Tack för denna fråga och till Simone kan jag tala om, att jag aldrig fann någon bild på byggnaden på Brändö, men nu har ju Gunnar skaffat färskt material.
  Hälsningar ! Calle.

  SvaraRadera
 2. Tack själv. Jag har alltid med Byggnaden när jag har mina guidningar på Skansberget. Därför har jag ideligen berättat att det finns ett likadant/ liknande hus i Helsingfors. Jag mejlade ambasaden för att fråga om den tecknade bilden jag hittat påminde om huset, men jag har inte fått svar. Då kunde jag ju inte heller veta att Gunnar skulle bege sig dit. Dom tycker nog vi kommer i skov:-))

  13 augusti 18.00 har jag nästa tur på Skansberget. Samling på parkeringen bakom museet.

  SvaraRadera
 3. Hej
  Jag har skrivit om kontorshuset på Stationsvägen och besköt huset på Brändö för några år sedan. Läs Bohusläningen. Det är två mycket olika hus: både planlösning, trapphus och material skiljer sig år. Jag har varit hos stadsbyggnadskontoret i Helsingfors och hämtat ritning och kan således bevisa: 1) Att Gustav Thordén minns fel i sina memoarer när skriver att kontoret på Stationsvägen i Uddevall är en kopia av huset på Brädö, att också kulturmiljöprogrammet i Uddevall har fel på denna punkt. Det är INTE fråga om några modifierade ritningar. För övrigt är två olika arkitekter som ritade huset.
  Arkitekt

  SvaraRadera