2007-08-24

Väckt kl 04.25 av arbetena vid varvet


Jag har tidigare skrivit om arbetena vid f d Uddevallavarvet där flera stora maskiner dagarna i ända hackar sönder betongkajerna. Jag skrev då att de är i gång från solens uppgång till dess nedgång.
Det var fel. De är i gång före solens uppgång. Kl 0425 i dag vaknade jag av vad jag trodde var ambulanshelikoptern. Den kommer i bland nattetid och flyger över centrum. Det har jag stor förståelse för och brukar somna om genast.
I morse landade emellertid aldrig helikoptern utan ljudet fortsatte med små korta avbrott oavbrutet så att det var stört omöjligt att somna om. Eftersom jag varit ute vid varvsområdet och följt arbetena kände jag igen oljudet.
Jag har tidigare hört att man kan höra arbetena från Kapelle men detta var första gången jag själv hört ljud därifrån.
Jag bor på Skolgatan och fågelvägen är det 2,3 km till arbetsplatsen och dessutom ligger Kålgårdsberget emellan. Jag undrar hur många Uddevallabor som hölls vakna av oljudet? Jag tänker på alla dem som bor på Strömstadsvägen och i de västra stadsdelarna som har arbetena alldeles inpå sig.
Jag blir inte förvånad om det framförs protester mot dessa nattliga arbeten. Mörbultad av sömnlösheten skall man nu gå till jobbet.//

1 kommentar:

 1. Inte alls kul Gunnar, men hade du varit något äldre och artillerist, så hade du nog varit så bullerskadad, att du inte hört ens om man sprängt i Kålgårdsberget. Du har säkert träffat fler f.d. artillerister än jag.
  Intet är dock nytt under solen. Man kan läsa hur Martialis och Juvenalis klagade bitterligen över oväsen dygnet runt i Rom under 1:a århundradet v.t., d.v.s. för nästan 2.000 år sedan.
  Från min och din tid minns jag ett flertal pålningsarbeten i Uddevalla och inte minst för bron, vid Sund-sidan. Fjordfestivalen var, åtminstone förr, väldigt högljudd. "Musiken" skall ha hörts ända till Stenshult. Åtminstone hördes den i stora delar av Uddevalla. Att det är tillåtet att köra runt med glassbil med "läte" har alltid förvånat mej. Använda sin bils signalhorn får man ju bara som varning vid eventuell fara.
  Blir man utsatt för långvarigt lågfrekvent buller lär det
  kunna höja blodtrycket. Något att tänka på vid ventilation; inte minst hör jag just nu fläkten i datamaskinen "susa".

  SvaraRadera