2007-08-21

Uddevallavarvet raderas ut


Snart kan man inte längre ana att här har legat ett storvarv. Av de tre stapelbäddarna på Uddevallavarvet återstår i dag praktiskt taget ingenting. En stor grusplan och några stora grushögar syns på platsen.


Och demonteringen eller snarar demoleringen av det gamla varvsområdet fortsätter oavbrutet och det går fort. Det hade hänt jättemycket sedan jag tog en cykeltur häromdagen.

Förarna av de här maskinerna som bokstavligt talat slår sönder de stora betongkajerna kan inte ha någon vidare arbetsmiljö. Och undrar om de känner till att man numera, enligt EU-direktiv, måste ha elva timmars dygnsvila? Enligt vad jag erfarit är de igång från solens uppgång till solens nedgång.

Just här där maskinerna hackar sönder kajen befann jag mig den 5 september 1954. Min morbror, Arne Krook, hade egen pålningsfirma och utförde pålningarna här. Jag var nio år och anledningen till att jag minns detta så tydligt är att den dagen sjösattes Josefina Thordén. Fartyget var på 32 000 ton och var enormt stort enligt den tidens mått.
Detta var en angelägenhet för hela Uddevalla och man gick man ur huse för att få vara med på sjösättningen som förstås var årets händelse.
Jag undrar vad min morbror Arne tänker där uppe i sin himmel när det han var med och byggde upp för 53 år sedan nu raderas ut?//

3 kommentarer:

 1. Gäller detta hela varvet? Vad tycker Uddevalla-borna om det?

  SvaraRadera
 2. Hej Anette!
  Nej, det är förstås inte hela f d varvsområdet som berörs. Men de tre stapelbäddarna och kajerna är väl det som minner om att där en gång funnits ett storvarv. Det norska företaget Kynningsrud har köpt hela varvsområdet och i avtalet ingick att säljaren Uddevalla kommun skulle återställa området, dvs ta bort stapelbäddar etc.
  Kynningsryd tillverkar betongelement och betongpålar och 100 % går på export till Norge, på lastbil! Det hade naturligtvis varit trevligare om något företag med marin anknytning hade gunnat använda varvsområdet.

  SvaraRadera
 3. gammal håjgjutare2010-09-07 20:41

  Hej Gunnar!
  En jättebra ide med sjötransport tycker jag. Särskilt nu när bohusbanans nordliga sträckning lagts på is av Åsa T.
  Den här marina iden är ju helt i linje med Uddevallaetablissemangets nyvakna(gamla) intresse för stadens framtida marina utveckling.
  Fast offshore-båtarna är i klenast laget för just denna uppgift.

  SvaraRadera