2007-08-04

Krokodilen vid Uddevalla museum


Minns ni krokodilen vid Uddevalla museum på Kungsgatan? Här är den i egen hög person i Bohusläns museums magasin. Med undantag för utställningen Kuriosa ur museets samlingar 1994 så har den alltsedan flytten från Kungsgatan och in i det nya Bohusläns museum 1983 vistats i magasinet.
Men som sagt när Bohusläns museum firade sitt 10-årsjubileum 1994 fick den komma fram i ljuset tillsammans med en rad andra spännande föremål ur museets samlingar.
Krokodilen sköts av sjökapten G E Göransson och skinnet av det 3,4 meter långa djuret skänktes 1912 till Uddevalla museum. Sjökapten Göransson tjänstgjorde vid tillfället i Kongostatens tjänst.
Skinnet överlämnades sedermera till Naturhistoriska museet i Göteborg där det monterades på en cementkropp till det utseende som den fortfarande har.
I november 1919 kom konservator Skoog tillbaka med krokodilen till Uddevalla där den sedan placerades i utställningarna på museet.
När jag var liten yngling hände det några gånger att mina föräldrar frågade om jag ville gå med till museet och det var bara genom att locka med krokodilen som de ibland lyckades få med mig dit. Den var det stora dragplåstret.
När Bohusläns museum var invigt i juni 1984 och Uddevalla Hembygdsförening precis hade bildats var det en gammal Uddevallabo som förklarade för mig att han hade varit på det nya museet men till sin förvåning upptäckt att krokodilen inte fanns där. Han skulle därför minsann aldrig mer gå till Bohusläns museum.
Och kanske är det så att man fäster sig vid vissa saker på ett museum? Och är de då inte där så blir man besviken och reagerar som den gamle mannen gjorde.//

1 kommentar:

  1. En nära vän till mej (krokodilen alltså). Lugn, trofast, kravlös och från den kommer, (i motsats till mej själv), aldrig ett ljud.

    SvaraRadera