2007-08-03

Hästepallarna


Kurt Andersson undrar var ordet Hästepallarna kommer ifrån.
Det är ett gammalt namn på den västra delen av Skeppsviken. Det är platån där campingplatsen tidigare låg. Ordet pall betyder egentligen avsats. Jämför uttrycket pallsprängning som enligt Nationalencyklopedin betyder "bergsprängning av trappstegsformad bergklack (pall) med två eller flera fria ytor". I det här fallet får man anse att med pall avses bergavsats som störtar brant ner i fjorden. Här låg även Hästhagen där hästar betade. Jag förmodar att det är området vi ser på bilden som avses.
Redan på 1600-talet användes uttrycket Hästepallarna eller Hästepallarne. Båda stavningarna förekommer. Sten Kristiansson skriver i Uddevalla stads historia att vid Hästepallarna drunknade den 1 mars 1733 tre personer som var dristiga nog att försöka gå på isen in till staden.
Hästepallsberget och Hästepalls holmar (Svenskholmarna) är också uttryck som har använts.//

2 kommentarer:

  1. Det är 100 års jubileum för Hästepallarna 2008, undrar om någon tänkt uppmärksamm det? Lite skyltar med foto och information, nedanför på strandpromenaden och på rastplatsen. De är väl fortfarande en kommunal väg... Kanske man skulle tipsa någon:-)

    SvaraRadera
  2. Utmärkt idé, Simone.
    -loa

    SvaraRadera