2007-08-16

Smågatsten eller "knott"


Tomas Staxäng skriver:

"Jag hittade din blogg och försöker med en långskott, jag undrar om du möjligtvis vet hur många gatsten (”knot”) som en hyggligt duktig stenhuggare kunde producera per timma. Vad jag har förstått så jobbade stenhuggarna på ackord vilket torde innebära att de med tiden fick en bra fart på produktionen".

Jag frågade Tommy Niklasson vid Ävja stenbrott som svarade att en vanlig dag högg en stenhuggare mellan 600 - 800 s k knott. Men du frågade hur många en duktig stenhuggare kunde producera och då säger Tommy att ända upp till 2000 knott/per dag kunde det bli.

När jag funderar över detta kommer jag genast att tänka på Arne Lundgrens senaste bok: "Sprickorna i fars händer".
En stenhuggare som stod åtta - nio timmar om dagen och högg gatsten for naturligtvis illa. Jag citerar några rader ur boken:
"Gamlefar", sa hon och tittade på honom. "Vad är det bästa mot sprickor i händer och hälar?"
"Barnpiss", svarade den gamle utan att tveka och sjönk ner på stolen. "Barnpiss rakt i handflatan!"
"Nej nej! Vad kom vi fram till häromdagen då jag frågade om råd?"
"Sprit, glycerin och rosenvatten."
"Nej det gjorde vi inte alls! Öronvax eller fårtalg, sa morfar då. Uppmjukat och utspätt. Fick jag höra då i alla fall."

Varpå stenhuggarfrun samlade ihop alla barn och vuxna i familjen inklusive gamlefar och med en tändsticka petade ur vaxet ur samtliga familjemedlemmars öron och kletade ner det på ett kaffefat. Sedan tog stenhuggaren försiktigt, för att inte något vax skulle gå till spillo, och smorde in sina händer med det.
Och det var Uddevallaföretaget "Granitaktiebolaget C A Kullgrens Enka" som hade de flesta stenhuggarna i Bohuslän på avlöningslistan.//

2 kommentarer:

 1. Runt 1965 var jag som telearbetare på ett jobb i Rixö. Vi träffade då en äldre man som stod ensam och högg gatsten. Jag ställde då frågan hur många han högg på en dag. Svaret blev 800 om det går bra. Vi frågade också om vad han fick för en sten, Ett öre blev svaret. Det innebär ju 8 kronor/dag. Jag tjänade vid samma tidpunkt 4,34kr/tim. Om de uppgifterna var riktiga kan man snabbt räkna ut att stenhuggare inte var särskilt högavlönade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Det var på den tiden som elektrikern fick det i timmen som stenhuggarn fick om dagen, men nu har lönegapet minskat radikalt... Men det hanlade nog mycket om statusen i yrket på den tiden, det var lite finare att vara elektriker :-(

   Rixö stenbrott var Skandinaviens största stenhuggeri på 1920-talet.

   På den tiden hade jag också släkt där från min mors sida...

   //Christian.

   Radera