2017-10-14

Amerikanska stridsfordon i Uddevalla hamn

Idag kan man beskåda lastningen av ett trettiotal amerikanska stridsfordon i Uddevalla hamn. Det är nog ingen avancerad gissning att de har deltagit i den internationella militärövningen Aurora och att de nu skall lämna Sverige.
Fordonen körs ombord på det USA-flaggade fartyget INTEGRITY som anlände på förmiddagen från Bremerhafen.
Det är inte första gången som militära stridsfordon exporteras över Uddevalla hamn. För ett par år sedan kunde man se de FN-målade (vita) fordonen som tillhörde den svenska FN-styrkan i Mali.

Och på 1980-talet exporterades i all hemlighet svenska BOFORS-kanoner. Detta har Uddevallabloggen skrivit om tidigare.

Uppdatering: Kl 20.20 lämnade INTEGRETY Sörvikskajen assisterad av bogserbåtarna BOSS och SVITZER GEO. INTEGRETY går nu mot Baltimore i USA. Beräknas vara framme om 10 dagar, dvs 24 oktober. //

7 kommentarer:

 1. Ser ut att vara larvfordon - hur kom de till Uddevalla hamn - via egen maskin?

  Per N

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nejdå, de kom upplastade på långa lastbilssläp. Passerade Skövde igår.

   Radera
 2. Vilket himla liv det hade blivit om fordonen varit ryska! Är vi inte neutrala längre???
  M-B J

  SvaraRadera
 3. Neutrala? Har gosats med Nato länge :)

  SvaraRadera
 4. Ja vad härligt det vore att Konungariket Sörgården kunde återgå till heliga neutraliteten från 1940-talet.
  Då historiens värsta diktatur lade Europa i ruiner, och svenskar upprepade sitt mantra: _N_E_U_T_R_A_L_A_Halleluja vi är neutrala.
  (Som i dagens svenska skola, där Stora Stig mobbar Lille Leif, varvid handlingsförlamade lärare mumlar:Vi blundar så försvinner det obehagliga. Vi är neutrala. Vi får inte lura i de unga att civilkurage är bra!)
  Det finns år 2017 ett alternativ för anständiga stater: Stå upp för demokrati och människovärde, mot diktatur och auktoritära regimer. Såsom Ryssland vars president och stor del av folket tänker återupprätta Sovjetunionen. Putin har slagit fast att Sovjetdiktaturens fall är mänsklighetens värsta katastrof. Putin föraktar västvärldens demokrati, för honom lika med svaghet. Han har aldrig accepterat att Estland, Lettland, Litauen, Georgien och Ukraina är självständiga stater.
  Vi svenskar kan ta konsekvensen och kasta den ovärdiga neutraliteten överbord. Som medlem i Nato stå enade mot morgondagens hot. Vill vi fortsätta med självbedrägeriet, för all del. Vi kan lura omvärlden ett tag till med tomma ord som "alliansfrihet". Tills vi en dag önskar oss vänner vid vår sida. Då är det för sent. Erik Olsson UA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du Erik du var tidigt ute. Detta framsynta inlägg skrev du 2017. Snart är vi med i NATO!

   Radera