2017-08-31

Dramatik med skottlossning vid guldrån på Kungsgatan

 Det är inte varje dag man blir åsyna vittne till ett rån men det blev jag idag. Vid 12.30-tiden var jag på väg Kungsgatan ner då vespan på bilden med två personer på svänger i från Norra Drottninggatan (från Järnbrohållet). Jag fattar inte då att detta är rånare utan tänker att här får man ju inte köra. Sedan ser jag att vespan stannar utanför Golden House och rånarna kliver av vespan men lämnar den med motorn igång (bakljuset lyser). Den förste, som förstod vad som var på gång, var en man som springer fram till vespan och vräker omkull den samtidigt som han tar nycklarna.

Sedan springer mannen fram till dörren och försöker blockera den så att rånarna inte skall kunna ta sig ut från butiken. Under tiden krossar rånarna flera glasmontrar i butiken. Vid det laget ringer jag 112 och samtidigt kommer rånarna ut från butiken och springer fram till vespan, reser upp den och skall starta. Såklart kan de inte det utan de beger sig springande därifrån med ett tiotal personer efter sig.

Medan jag pratar med polisens ledningscentral ser jag hur de springer bort längs Kålgårdsbergsgatan och rundar Harrys uteservering och försvinner till höger på Kilbäcksgatan. Strax därefter hör jag ett skott. Polisen jag pratade med måste också ha hört det. En av förföljarna, som från början trodde att det var en filminspelning, berättar för mig att den ene rånaren tar efter något i innerfickan. Drar fram detta och riktar bakom sig och så smäller det. Flera av förföljarna stannar då upp men tydligen fortsätter några efter rånarna.
Vi var ganska många som blev åsyna vittne till rånet. Och kommunpolis Peter Svernling råkar komma förbi och sätter genast igång att ta vittnesuppgifter.
Samtidigt sitter mannen, som fanns i butiken då rånet skedde, kvar i butiken, förmodligen ganska skärrad. Ambulans tillkallas och personalen tittar till honom men vad jag kunde se behövde han inte följa med ambulansen.

Efteråt tänker man att man skulle försökt stoppa rånarna. Jag var inte långt ifrån dem då de kom ut ur butiken. Den ene hade då en röd kofot i handen och den slängde han senare ifrån sig.

Den ene rånaren var ca 190 cm, smal och jag såg hans hud mellan hjälmen och halskragen och att han var färgad. Den andre, runt 170 cm, kunde jag inte uppfatta någon hudfärg på.

Senare fick jag höra att rånarna hade sprungit iväg mot Kålgårdsberget.
Foto Lisa Klasson

Polisen var snabbt på plats med flera bilar. Här har en bil spärrat av gatan i hörnet Skolgatan - Fredriksbergsgatan. I skrivande stund pågår troligen rånarjakten fotfarande.  //

4 kommentarer:

 1. Jag blir rent Förb... På att någon gör den vänlige mannen på Golden House illa!

  SvaraRadera
 2. Tack för bra rapportering, Gunnar.

  Men, det där är ingen "vespa" det är en moped. Eller ibland kallad skoter eller moped/mc av skotermodell. (eng. scooter)

  Vespa däremot är namnet på en skotermodell från den italienska tillverkaren Piaggio.

  Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Vespa

  Mvh Språkkonstapeln

  SvaraRadera
 3. OJ; så spännande, riktig fart på stan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Båda kom undan men återvände på kvällen för att hämta stöldgodset de hade gömt. Då tog polisen dem. Dömdes till ett par års fängelse.

   Radera