2017-08-22

Harri löste gåtan med den mystiska inskriptionen på Gustafsberg

2011 upptäckte personalen på Gustafsberg att den fanns en inhuggen inskription i berget nedanför Anders Falcks minnesten.
Den är väldigt svår att upptäcka även när man vet att den finns där. Den här bilden tog jag 2011 och där ser man den någorlunda, men inte fullt ut.
Harri Kantola som är anställd av stiftelsen för att digitalisera vårt fina arkiv har tydligen gått och grunnat på vad inskriptionen betyder. Och först gäller det ju att se vad det står.

En kväll för några veckor sedan riggade han upp sin kamera framför inskriptionen och ordnade med släpljus för att kontrasterna skulle framträda bättre. Och med en del photoshoppande fick han fram ovanstående bild.

Initialerna HGB, NKFH i övre raden och JAS i nedre. Till höger står det årtalet 1884 och mellan åttorna står det ett datum. 12 kan man läsa med vad det står under strecket är oläsbart.

Harri har ju digitaliserat många handlingar i arkivet, bl a barnhuslängden som är ett register över alla gossarna på skolan. Och i barnhuslängden hittade han svaret på vad initialerna står för:

HGB skulle kunna stå för Harald Gotthard Bergman och NKFH skulle kunna vara Nils Knut Fredrik Hansson. JAS kan vara Johan August Strömer. Dessa gossar var alla tre inskrivna här på skolan under 1884.

Dessa tre gossar har alltså lämnat ett minnesmärke över sig själva som är väldigt annorlunda än Anders Falcks minnessten där ovanför. Och nu 133 år senare knäckte Harri gåtan.

Jag leker med tanken att fylla i inskriptionen med svart färg så att den skall vara lättare för förbipasserande att se.  //

3 kommentarer:

 1. Fantasieggande. Hur mycket tid behövs för att knacka in den texten och vilka verktyg. Jag ser för mig tre gossar som smyger ut i sommarnatten, nätterna och hackar. Någon måste hela tiden stå vakt. Eller är jag helt ute och cyklar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst är det spännande! Säkert hade de inte barnhusdirektörens välsignelse till detta utan gjorde det säkert i smyg. Och det måste ha tagit tid.

   Radera
 2. En sådan inknackning tar ordentligt med tid. Snygg är den också.

  Men jag tänker mig att det kan bekräftas att det var dessa tre om man hittar signifikansen med datumet. Om vi antar att de var ute och knackade i smyg i en månads tid, varför satte de dit just den tolfte i "något"? Var det sista dagen de skulle vara där eller något liknande?

  SvaraRadera