2017-08-23

Trappgatan 16

Foto Nenne Kihlborg. Bohusläns museum- Digitaltmuseum.

Vid kvällens stadsvandring stannade vi till här uppe på Frankensberg på Söder. Huset på bilden är rivet och var det första huset som Uddevalla Hembygdsförening erbjöds som föreningslokal 1984. Adressen var då Trappgatan 16 och kommunen ägde huset. Tidigare ägare var Uddevalla museum, som fått det i gåva av husets ägare. Möbler och övrig inredning fanns kvar och har senare hamnat i Bohusläns museums samlingar.

Hembygdsföreningen tackade emellertid nej till erbjudandet att ha huset som föreningslokal. Främsta anledningen var att ordföranden inte kunde gå rak någonstans i huset.
Insänt av Jocke Persson:

5 barn + min far på väg Detta är taget 1932 han föddes i Juli . Fotot är tagit på Trappgatan Helga Adele Karlsson + Gustaf Adolf Karlsson  //

3 kommentarer:

 1. Jag kan maila över en familjebild på min Farmor och Farfar .
  Dom stor uppställda utanför dörren
  1 barn på väg (min far)

  Hälsningar Jocke Persson

  SvaraRadera
 2. Min Pappa Östen till vänster. Farfar var lika snäll som han ser ut. Denna familj bodde i ett hus med två rum som inte kunde varit mer än 25 kvadrat meter. Dass på gården och en brunn för dricks vatten och tvätt en bit upp längs gatan. Hela familjen fick sköta sin hygien i en liten balja framför resten av familjen. Farfar dog samma dag som min faster Signild gifte sej så farmor Helga fick klara sej på egen hand. Efter att alla barnen flyttat ut, när jag själv var barn, brukade jag gå dit med tidningar jag sålde på söndagar. Minns att det lilla huset luktade starkt av mögel. Jag brukade säga till min pappa, som var född 1922, att inte bara var det otroligt hur han växte upp, men att han bara hade hästar som taxi som liten, och han sen på bara några decennier kunde se en mån landning. En otrolig utveckling på kort tid.

  Hälsningar
  Steve Karlsson

  SvaraRadera
 3. Jag undrar om man har möjlighet att få se de möblerna. Gunnar Klasson. Mvh Eva Malm

  SvaraRadera