2017-08-28

Lagerbergsgatan 1900-1903

Där de två männen står går idag Lagerbergsgatan. Folkskolan till vänster stor klar 1900 och Elementarläroverket för flickor 1896. Den senare har haft flera namn sedan dess. Flickskolan, Musikskolan och dess nuvarande Kulturskolan.

Flickskolan fick en tillbyggnad 1916 längs Skolgatan med bl a gymnastiksal. En likadan flygel närmare husen vid Jacob Trahnsgatan byggdes aldrig.

På folkskolan stod det ANNO 1900, vilket gjorde att en del Uddevallabor kallade den Annofolkskolan. Flyglarna på Folkskolan byggdes på med en våning 1903. Och på platsen för Folkskolan ligger idag byggnaden som vi i dagligt tal kallar Polishuset.  //

4 kommentarer:

 1. När jag gick i folkskolebyggnaden åren runt 1960 kallades den "gamla praktiska" och användes som annex till dåvarande Läroverket pga det stora elevantalet. Har för mig att huset brann ner kort därefter. Praktiska syftade på Praktiska Realskolan, som hade flyttat till söder (nära Folkets Park, tror jag)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs om branden genom att i sökrutan "Leta i den här bloggen" skriva kålgårdsbergsskolan

   Radera
 2. Dök det inte upp baracker eller liknande där fram tills polishuset byggdes? Har för mig att jag hade mina första musiklektioner där innan jag fick plats inne på musikskolan/flickskolan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt riktigt! Vår klass hade teckningsundervisning i en sådan barack.

   Radera