2022-01-26

Svår brand i centrala Uddevalla - uppdatering

Foto Lisa Klasson.

Vid 14-tiden utbröt en brand i hörnhuset Stora Hellevigsgatan - Asplundsgatan. Det kallades tidigare det Syrénska huset. Det är en fullt utvecklad brand i ett av de gamla trähusen. Det uppges att en äldre kvinna har förts till sjukhus.
Det gick ut ett VMA = VIKTIGT MEDDELANDE TILL ALLMÄNHETEN om att man skulle stänga fönster och dörrar mm. Den varningen är nu återtagen.

Det verkar som huset intill har fått en del skador.

Foto Erik Zienau
Foto Erik Zienau

Räddningsledaren har sagt att man låter huset brinna ner och istället försöker rädda grannhusen.  Frågan är om det var ett förhastat beslut med tanke på att man nästan tycks ha släckt branden?  //

5 kommentarer:

 1. Efter möbelsnickare Johan Hilmer Syrén.

  SvaraRadera
 2. Jag antar att brandmännen som arbetar med det här har någon typ av kunskap inom ämnet då beslutet togs att det skulle låtas brinna ner, exempel på vad som kan avgöra sådant är om stommar i huset bedöms vara så skadade så det är en fara för allmänheten om det står kvar då de eventuellt brister

  SvaraRadera
 3. Det dröjde väldigt länge (minst en halvtimme) innan man börja spruta vatten på huset. Jag stod och tittade på, vilket också brandmännen gjorde (givetvis planerade och diskuterade de).
  När de väl börja spruta så tog det inte lång tid innan de öppna lågorna försvann. (Givetvis betyder detta inte att branden var släckt).
  Jag är, liksom Gunnar, tveksam till agerandet. Men jag är ju ingen expert!!!!

  SvaraRadera
 4. Jag är fundersam över uppmaningen att stänga ventilation? Det är inget som vi som bor i hyreshus råder över? Går det ett meddelande även till t.ex Uddevallahem så att De kan göra detta vid behov? Skulle vara intressant att veta. /Uddevallare

  SvaraRadera
 5. Skulle gärna vilja få reda på brandorsaken.
  Ett så här gammalt trähus som det brinner på vinden i och som vatten-begjuts blir så förstört att det ändå är bortom räddning.
  Räddningstjänsten vet vad dom gör.
  Detta med stäng fönster, ventilation och håll dej inomhus, är ungefär som att rekommendera munskydd och sprit på händerna så klarar du dej, det motverkar panik.

  SvaraRadera