2022-01-14

Mer om Savoy och Jönsagille


 Frågan o Savoy väckte ett stort intresse och det finns fler bilder. Ove Kinander bidrar med bilderna i det här inlägget och Per N skriver i en kommentar:

Bra tips - där var fyra bilder och på två av dem ser man (mörkt hår + glasögon) Hans-Olof Hagren som 1959 blev rektor för flickskolan se https://digitaltmuseum.se/011014312843/enligt-notering-jonsagille-pa-savoy-26-3-55 mannen intill känner jag igen som en annan lärarprofil men kommer inte på namnet - Helge Lyngby?
Per N
Att det är rektor Hagren som är med på två av bilderna råder det ingen tvekan om. Men vad gör de på den nedre bilden?

Jönsagille kan jag inte hitta men det fanns något i Skåne som kallades Sanct Jöns Gille. Kanske kan Petter Cronberg skingra mystiken?

2 kommentarer:

  1. Jo visst är det Helge Lyngby. Möjligen vet hans dotter Britt-marie mer om det här festliga sällskapet?

    SvaraRadera
  2. Petter Cronberg2022-01-16 11:55

    Det stämmer att vi i Höganäs hade ett St Jöns Gille på 40-,50- och 60-talet. Vi håller just nu på att sammanställa det vi vet om sällskapet. Vi blev väldigt förvånade över bilderna från Savoy i Uddevalla. De stämmer i tiden med det Höganäsiska gillet men attributen ser delvis annorlunda ut. Jag är väldigt intresserad av att komma i kontakt med någon efterlevande till dessa muntra herrar för att bringa klarhet i kopplingen Uddevalla-Skåne. Gunnar har min mailadress, be honom hjälpa er. Tack på förhand.
    Petter Cronberg, Höganäs Museum

    SvaraRadera