2022-01-20

Kanonbullarna och receptet

Foto Bohusläns Försvarsmuseum. Kronobagaren Rolf Andersson.

Igår och idag har P4 Väst med reporter Samuel Stålros uppmärksammat I 17:s legendariska kanonbullar i sina sändningar. Den stora frågan har varit hur ser receptet ut?  Björn Fritzén hade svaret. Hans farfar Gösta Fritzén var den som skapade kanonbullen på regementets Kronobageri.

Kronobageriet låg länge i källaren på marketenteribyggnaden. Där kunde vi stamanställda handla kanonbullar och andra bakverk utan att bli störda av "civilister".

När den nya militärrestaurangen invigdes 1971 och marketenteribyggnaden revs flyttade Kronobageriet ner till korsningen Regementsvägen - Västgötavägen och började sälja sina bakverk till allmänheten direkt ut på gatan. Njae, inte riktigt sant! Det var fortfarande så att endast statsanställda skulle få handla där.

Problemet var att vem som helst kunde säga att man var statsanställd och personalen kunde förstås inte hålla på att kontrollera detta. Med tiden kunde således var och en handla där.

Nu 30 år efter regementets nedläggning har således kanonbullarna fått en renässans genom att Björn Fritzén har släppt receptet och tidigt i morse kunde man följa kanonbullebaket i direktsändning från Teres Johanssons bageri i Kungshamn. Teres jobbade på Kronobageriet i sin ungdom och startade eget bageri i Kungshamn därefter.

Och idag har det mytomspunna receptet lagts ut på P4 Västs  hemsida och i sociala medier. Och givetvis kommer det även här på Uddevallabloggen:

Receptet på regementets kanonbullar:

(15 kanonbullar)

6 dl vatten
60 g socker
1 msk salt
50 g jäst
40 g margarin
1 kg vetemjöl

”Arbeta degen i bakmaskinen länge. Lägg upp degen på bordet och dela upp den i ca 15 st delar. Lägg på plåt direkt knåda inte degen tryck bara till bullarna en gång och jäs dom i ca 1 timme. Strö lite mjöl över innan ni sätter in dom i ugnen."

Strö över lite mjöl och baka i ca 6 min på 230 grader utan ånga.  //

7 kommentarer:

 1. Kul att läsa ! Trodde att alla regementen hade dessa "kanonbullar"....
  Var oxå orolig för att receptet skulle vara för 1000 bullar eller mer.

  Lasse T

  SvaraRadera
 2. Ska prova i helgen men har ingen bakmaskin, så det blir väl ett knådande. 🥵

  SvaraRadera
 3. Så kul att få ett ansikte på Bagaren!

  SvaraRadera
 4. De flyter i mina ådror. Är uppvuxen med dessa kanonbullar. Mamma jobbade i köket på I17 och hade med sig dessa hem varje förmiddag, alltid färska och otroligt goda.

  SvaraRadera
 5. Finns det något bageri som bakar och säljer dessa bullar idag?

  SvaraRadera
 6. Hej ska man smälta smöret eller värma mjölken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej jag provade mig fram. Jag smälte smöret och värmde mjölen till 37grader, annars hinner inte jästen arbeta färdigt.mdet blev bäst resultat tyckte jag

   Radera