2007-08-22

Margretelund - Lagerbergsgatan 25


Huset till höger på bilden är Margretelund. Det ligger på Lagerbergsgatan 25. Den här bilden är tagen innan det Bernstoneska huset till vänster revs.

Margetelund ser ungefär likadant ut i dag som på bilden. Det stora päronträdet i förgrunden finns dock inte längre.

Margretelund byggdes 1724 av Jöns Koch och han hustru Margareta Simzon-Koch och det är förstås Margareta som givit namn till huset och hela området för övrigt. På den tiden låg huset 150 meter utanför själva staden och tack vara stora lövträd i trädgården som omgav huset klarade det hettan från stadsbranden den 29 juli 1806. Familjen Koch ägde Margretelund i mer än hundra år.

Så här såg Margretelund ut före 1903. Då hade nämligen Alban Thorburn låtit bygga till verandan med dess frontespis. Hans kusin Eugen Thorburn, den kände arkitekten, lär ha ritat tillbyggnaden under protest då han ansåg att huset var vackrare som det var.//

3 kommentarer:

 1. Margretelund väcker minnen från min småskoletid (1945-1949). Hade två skolkamrater (ett tvillingpar) som bodde där. De var från Finland och hade nog adopterats av dåvarande majoren Stiernstam-Holm och hans hustru.
  Var ofta på besök i Margretelund för att leka med mina skolkamrater och jag minns särskilt den stora AGA-spisen i köket. Den var imponerande med sina tjocka lock som kunde fällas ner över kokplattorna.
  Det kändes alltid lite högtidligt att vistas hemma hos familjen Stiernstam-Holm, där man hade hushållerska och åt sina måltider i särskild matsal.
  Vi pojkar lekte mycket i berget ovanför huset.

  SvaraRadera
 2. Frank Thorburn2021-05-14 10:32

  Alban Thorburn och Eugen Thorburn var inte kusiner som står i texten. De var bröder.

  SvaraRadera