2007-08-12

Invigning av "Flicka med flätor" i Margretegärdeparken


Skulpturen "Flicka med flätor" som fortfarande pryder sin plats i fontänen i Margretegärdeparken invigdes den 30 april 1949.

Denna skulptur och några till av samma konstnär skänktes till Uddevalla stad av Gustaf Thordén.

Skulptören var Finländaren Matti Haupt, 1912 - 1999, som Gustaf Thordén kände väl sedan sin tid i Helsingfors. Haupt var en mycket känd konstnär i Finland. Det ser man inte minst om man Googlar på hans namn. Han var oerhört produktiv.

Matti Haupt var själv på plats vid invigningen av "Flicka med flätor" i Margretegärdeparken. Här ses han till vänster om Gustaf Thordén.

Det sista uppdraget för Thordén som Matti Haupt gjorde var efter Gustaf Thordéns död 1963. Året därpå hyllade Uddevallavarvet sin grundare med en byst av Matti Haupt. Den finns nu att beskåda i Stadshuset som ju är det f. d. Varvskontoret.//

2 kommentarer:

  1. Börje Nilsson

    SvaraRadera
  2. Våren 1940 låg ett fartyg Astrid Thordén i Visby hamn. Min var var anställd ombord och hade träffat min mor under den tiden och jag föddes i jan 1941. Möjligen har jag mitt ursprung ombord på Astrid Thordén. Nu gick inte allt så väl och min mor dog unf vid 23 års ålder och min far Gunnar Blomqvist bosatt i Helsingfors han jag inte träffa då han gick bort några månader innan jag kom i kontakt med hans familj som visste att han hade en son i Sverige. Min fråga är om det finns något från den tiden bevarat om Astris Thordén och eventuellt någon förteckning över besättningen. Jag drogs som barn till hamnen i Köping i väntan på att fylla 16 år och mönstra på S/S Rådmansö byggd 1914. De var min fråga om Astrid Thordén.

    SvaraRadera