2007-08-06

Fel om Skalbankspengar


I dag blev jag uppringd av två personer från släkten Wassén som båda hade reagerat på en uppgift i Bohusläningens artikel om Östra kyrkogården den 30 juli. I artikeln står att det var familjen Wassén som tjänade pengar på försäljning av snäckskal.


Det var fel och felet var mitt. Jag blandade ihop de båda Kurödsfamiljerna Wassén och Schiller då tidningens reporter, fotograf och jag gick runt bland gravarna. Jag är mycket väl medveten om att det var Schiller som sålde snäckskal främst till byggandet av järnvägar i området.

Det var till och med så att det drogs upp ett särskilt järnvägsspår från Herrljungabanan till grävplatsen på Kuröd.
Den här bilden från 1890 visar snäckskalståget vid Schillers skalbankar på Kuröd. Snäckskalen lastades på järnvägsvagnarna för hand.//

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar