2007-08-23

Östra skolan


I slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet var det en intensiv skolbyggnadsperiod i Uddevalla. Under tioårsperioden 1901-1911 ökades stadens folkmängd till 12 736 invånare. Under samma period ökade antalet folkskolebarn från 1 133 till 1 620.

Under den här perioden byggdes 1907 Östra skolan som var av kategorin småskolehus. Det hade sex klassrum.

Jag kommer i håg det som det vore i går hur jag gick till skolan för min första skoldag. Jag bodde då på Hallavägen mitt emot regementets kasernvakt. Vi var många födda 1945 så trots att jag var endabarnet kändes det aldrig ensamt då jag hade väldigt många kamrater. Och några av dem började i samma klass.

Vårt klassrum låg på den här gaveln mot väster bakom fönstren däruppe i andra våningen.

Jag tror att alla barn på Öster gick i småskolan här i två år. Sedan blev det Margretegärdeskolan i trean och fyran och för min del blev det sedan Uddevalla Högre Allmänna Läroverk.

Östra skolan fick elektriskt ljus 1923 och 1938 ordnades en ny lekplats på en del av skolgården i korsningen Sigelhultsvägen - Västgötavägen. Redan innan jag som sjuåring började skolan var det en högtidsstund då man fick gå till den här lekplatsen och åka karusell.
Vi hade barnbespisningen i källaren till vänster och jag minns att jag hade särskilt svårt för ängamat, som jag trodde hette änglamat. Det fanns ingen gymnastiksal på vår tid men 1965 byggdes en sådan.
Sedan länge har byggnaden upphört att vara skola och för dagens Uddevallabor är huset mest känt som Kroppshyddan då handbollsföreningen Kroppskultur håller till där.//

2 kommentarer:

  1. Jag tränar på Titan som ligger i källaren. Antagligen där matsalen var förr.

    SvaraRadera
  2. Lars Rhinebo2015-02-09 22:34

    Jag gick här1962-1964 1 till 3e klass för Lisa Woldmar sen var det Margretegärde med Stig Woldmar som lärare 4 till 6e klass

    SvaraRadera