2007-07-29

Uppehåll några dagar

Uddevallabloggen gör ett uppehåll under några dagar och återkommer mot slutet av veckan.

Under tiden kan du fundera över kopplingen mellan Polens ambassad i Helsingfors och Uddevalla? Om du vet svaret eller vill gissa så skriv i Kommentarer. Det rätta svaret får du veta då jag är tillbaka på nätet.

Ha det så gott så länge!//

8 kommentarer:

 1. Ha det så gott själv !
  Uddevalla gamla museibyggnad på Kungsgatan ritades av arkitekterna Gesellius- (Armas)Lindgren-Saarinen (tror jag) och Polens ambassad ligger på Armas Lindgrens väg i Helsingfors.

  SvaraRadera
 2. Måste korrigera mej själv.
  Uddevalla gamla museibyggnad är äldre än arkitekternas karriär.
  Däremot ritade de museer i Finland, där Finlands nationalmuseum väl får räknas som det främsta. Kanske är även ambassadhuset är ritat av dem (Armas) med influenser eller material från Uddevalla. För det är väl inte en kuggfråga? Emotser nu med spänning svaret!

  SvaraRadera
 3. Hej Carl-Magnus!
  Du har rätt på gatuadressen. Men kopplingen till Uddevalla är en annan.
  Gunnar

  SvaraRadera
 4. Hej Gunnar !
  Vad jag i övrigt kan tänka mej som kopplingar mellan Finland och Uddevalla är förstås Gustaf B. Thordén. Om huset i Helsingfors inte alltid varit polsk ambassad , så kan ju Thordén haft kontor här innan han kom tillbaka till Sverige.
  (Bättre lyss till den sträng som brast, än aldrig spänna båge).

  SvaraRadera
 5. Det sista gissade nog jag på också. Utan att ha en aning;-) Men kanske Polska ambassaden ser ut som ett visst hus på Strömstadsvägen...

  SvaraRadera
 6. Trevligt att fler än jag är med som "detektiver". Tänkte faktiskt också på Thordén-Lines kontorshus i Uddevalla, men har inte kunnat hitta någon bild på Armas Lindgrentie 21. Ambassader vill väl inte visa sitt läge på bild nu för tiden.
  Thordén höll till på Brändö i många år, innan han återvände till Uddevalla, men det hittade jag efter kommentaren. Jag svarade spontant.
  "Bytte spår", när jag anade att Polen inte hade med saken att göra, utan att det handlade om en koppling med Finland. Thordén var ju mest trolig att tänka på då.
  I hans bok "Alla mina skepp", som jag letade fram senare, så finns en bild på honom och en medarbetare i ett kontorsrum på Brändö (där Armas Lindgrens väg ligger). Vidare kan man ju söka i andra källor och då ser man att något av hans första fartyg var registrerat på Brändö.
  Kanske ett flitigt korsordslösande har hjälpt mej att inte låsa mej fast i ett alternativ.

  SvaraRadera
 7. Mitt problem var att jag inte visste var Brändö låg, mer än strax utanför Helsingfors. Därför blev jag osäker om det kunde räknas till staden. Om man kollar polska amabssadens hemsida finns en tecknad bild av ett hus. Med livlig fantasi kan det påminna om "tingshuset". Nu får väl Gunnar skynda sej att reda ut detta!!

  SvaraRadera