2007-07-20

Maria Lundbäck


Det här är Maria Lundbäck. Hon är, trots att hon har varit död i 80 år, en av Uddevallas mest kända fotografer. Man stöter på henne i alla sammanhang när det gäller gamla Uddevallabilder. Det är inte fel att kalla hennes efterlämnade bilder för ett kulturarv. De finns i Bohusläns museums arkiv och i form av vykort och även i många Uddevallabors hem..

Hon föddes 1857 i Örebro men mamman var från Uddevalla, Teresia Maria Lundbäck född Uddgren. Föräldrarna skilde sig och Maria växte upp i Uddevalla.
Maria arbetade som föreståndare i Josefina Rydholms fotoateljé på söder i Uddevalla. Josefina var trettio år äldre och av henne lärde hon sig fotograferingskonsten. Hon blev en erkänt duktig yrkeskvinna, som behärskade sitt yrke in i minsta detalj. Hon kom med tiden att vinna många fina priser för sina bilder.

När Josefina dog 1880 tog Maria över hennes fotoatelje och 1883 köpte hon ett hus vid Stora Norrgatan (numera Lagerbergsgatan) och flyttade ateljén dit. Det var ett ganska oansenligt gatuhus från början men senare köpte hon granntomten och vände sig till sin gode vän stadsingenjören A H Lindeberg (som bl a ritat gamla brandstationen) och bad honom att rita en tillbyggnad till gatuhuset.

Tillbyggnaden var klar 1903 och de sammanbyggda husen ser ut så här i dag. Tillbyggnaden är den högra huskroppen där Maria inrättade fotoateljén i takvåningen mott norr.

Till vänster om huset går man in till Carlias Trädgård och om man då tittar upp på gaveln till Maria Lundbäcks hus kan man skönja i stora svarta bokstäver orden: "Maria Lundbäcks fotografiatelier". Husägarna har genom åren pietetsfullt undvikit att ta bort namnet.

Maria Lundbäck öppnade filialer i både Munkedal och Trollhättan och hon hade flera kvinnliga fotografer anställda.

1912 valdes hon in i Uddevalla stadsfullmäktige men avstod uppdraget. Hon klädde sig mycket manligt vilket framgår av visitkortsporträttet ovan. Hennes livskamrat var den jämnåriga pappershandlaren Hildur Andersson.

Maria avled 1927 vid 70 års ålder. Hennes livskamrat Hildur Andersson överlevde Maria med 18 år. Hon dog 1945 vid 88 års ålder.
I Maria Lundbäcks eftermäle anges att "personligen var hon högt skattad för sin nobla och redbara karaktär och för sitt glada och tillgängliga sätt".
Den här bilden på Maria Lundbäcks familjegrav är tagen före Hildur Anderssons död. I graven ligger nu förutom Maria Lundbäck, hennes mamma Teresia Lundbäck och Hildur Andersson. Graven är en av de pampigaste på Norra Kyrkogården.//

4 kommentarer:

 1. Jag har en del gamla kort som Maria Lundbäck har tagit, tyvärr vet jag inte vilka som är på korten. Kan man på något sätt få reda på detta,genom att man kan leta igenom hennes "arkiv".

  SvaraRadera
 2. Hej Susanns!
  På Bohusläns museum finns en bilddatabas som heter SOFIE. I den läggs det in, förutom bilderna förstås, uppgifter om: fotograf, när bilden togs, vem eller vad bilden föreställer etc. Databasen är sökbar, dvs man kan söka på fotografens namn mm. Eftersom Maria Lundbäck har tagit så många bilder blir det ändå ett styvt jobb att titta igenom dem, men det är absolut värt ett försök. Ta kontakt med Eva Göransson, som är ansvarig för bildarkivet. Du når henne via växeln, 0522-65 65 00 eller e-post eva.m.goransson@vgregion.se
  Så här i semestertider kan du också försöka med Gunnar Malm, tel 0522-385 63 eller gunnar.malm@vgregion.se

  SvaraRadera
 3. Hej Gunnar!
  Tack för informationen.
  Jag hade en svag aning om att det fanns en databas på Bohusläns Museum som man kunde leta i.
  Så nu vet jag vad jag skall göra till hösten.
  Jag har även några kort som är tagna av andra Uddevalla fotografer, jag skall nog börja med dom istället.
  En en gång, tack för informationen.

  SvaraRadera
 4. Tack så mycket för det här inlägget! Det var mycket intressant!

  SvaraRadera