2007-07-12

Klintens dansbana?


Den här bilden av ett dansbanebygge får illustrera Camillas och Stefans fråga om det har funnits en dansbana på gården Klinten, intill Låtgån (Lottgården), norr om Uddevalla.
Jag har letat i mina källor men inte kunnat hitta några uppgifter om dansbanan. Därmed vill jag inte påstå att den inte har funnits. Om ortens befolkning berättar om dansbanan så är jag övertygad om att den fanns en gång i tiden.
Klinten och Låtgån ligger i Herrestads socken så därför tittade jag i framlidne Gunnar Ekbergs utmärkta bok Tre socknar i Lane om Skredsvik, Herrestad och Högås. Men inte heller där kunde jag hitta några uppgifter.
För några år sedan drev Bohusläns museum ett projekt där man inventerade dansbanor som finns eller har funnits och det kom in väldigt många uppgifter. Just nu är alla på semester men jag skall undersöka om Klintens dansbana finns kartlagd.
I allmänhet kan man ändå säga att det fanns många små dansbanor på landsbygden förr i tiden. Det var ofta väldigt enkla anläggningar och vid regn kunde man alltid flytta in på logen och dansa.
Men om det är någon av Uddevallabloggens läsare som kan berätta om Klintens dansbana så hör av er.//

2 kommentarer:

  1. Har konsulterat min yngste bror (nio år äldre än jag själv) och han säger sig ha hört om en dansbana med detta namn på denna plats, men om denna fanns kvar efter 1920, menade han var osäkert. Det fanns ju många små ställen, där man hade dans, mindre sällskap, kanske bara 20-30 personer. Släktingar till de som hade Klintens dansbana skall även ha haft ett liknade ställe i Valbo-Ryrs-trakten.

    SvaraRadera
  2. Tack för de uppgifterna Carl-Magnus!

    SvaraRadera