2007-07-24

Skeppsviken


1935 beslutade Uddevalla stadsfullmäktige att bygga en ny småbåtshamn vid Skeppsviken och den var helt klar 1937.
På platsen hade redan tidigare funnits bryggor för småbåtar men genom muddring och byggandet av en ny vågbrytare blev hamnen snabbt populär. Samtidigt byggdes det väg ut till Svenskholmarna och simstadion anlades.

På bilden ses en husbehovsfiskare som hanterar en sump med levande fisk. I bakgrunden ser vi Lövåsberget där idag Exxon Mobils stora smörjoljefabrik ligger. Oljehanteringen vid Lövåsberget har anor sedan 1800-talet då John Petersson importerade olja på fat. Här byggdes då ”Långa bryggan” där amerikabåtarna lade till och lossade sin last av oljefat.

Huset till höger i bilden är rivet sedan många år.//

4 kommentarer:

 1. Hej Gunnar!
  Uddevallaborna har det väl förspänt vad beträffar kunskaper om sitt kulturarv. Ett eget oerhört intressant rum på länsmuseet och sedan en tid tillbaka din blogg, där historien fångas på ett elegant och lättillgängligt sätt. Här berättar du om händelser och platser, vilkas historia annars fallit i glömska. Även en icke Uddevallabo som jag finner det mycket intressant att läsa bloggen. Så jag hoppas din energi är outtömlig!
  Jan Sjöberg

  SvaraRadera
 2. Hej igen!
  Jag nämnde länsmuseet och din blogg som källor till Uddevallas historia. Men naturligtvis skall inte förglömmas tre andra intressanta museer där den lokala historien lyfts fram på ett utomordentligt åskådligt sätt: Sjömanshusmuseet,Försvarsmuseet och Skalbanksmuseet!
  Hälsnignar
  Jan

  SvaraRadera
 3. Hej Gunnar

  Jag växte som barn upp påsöder i Uddevalla, Tjärhovsgatan 7 B.
  När vi var 12-13 års ålder och fick cykla till Skeppsviken eller Svenssonsholmarna som vi kallade det och badade.

  Min fråga är heter det Svenskholmarna eller Svennssonsholmarna

  Håkan Kragnert

  SvaraRadera
 4. Hej Håkan!
  Jag har skrivit om detta 2007-07-05 under rubriken "Namnförbistring eller kärt barn har många namn..."
  Sedan dess är jag än mer övertygad om att Svenskholmarna är det rätta. På en enda karta, den ekonomiska från 1937 står det "Svenssons holmar". Kartan fick förstås stort genomslag när den kom och är sannolikt orsaken till att många gamla Uddevallabor har sagt Svenssonsholmarna. PÅ en karta bara tre år senare heter det Svenskholmarna.

  SvaraRadera