2007-07-16

Marvelous Ace till Uddevalla

I dag på eftermiddagen stävade det här gigantiska fartyget in i Byfjorden och lade till vid Sörvikskajen.

Det är den Panamaregistrerade fartyget Marveolus Ace med indisk besättning, som skall hämta skrotade lastbilar mm för vidare transport till Sydamerika.
Fartyget byggdes mellan 2004 och 2006 och är 200 meter långt och 32 meter brett. Det kan ta hela 6 400 personbilar av standardstorlek.

Fartyget lade till vid 15-tiden och avlöper redan i morgon till Sydamerika.

Under ett dygn skall således ett mycket stort antal skrotade lastbilar köras ombord. Det är en verksamhet som under flera år satt sin prägel på gamla varvsområdet och för övrigt hela hamnen. Överallt ser man lastbilar eller "lastbilspaket" uppställda i väntan på transport. På ett fortfarande körbart fordon har man lastat på flera andra och i vissa fall ser det helt absurt ut.

MEN och det är frågan: "Vad händer med dessa skrotbilar när de kommer fram?" Repareras de upp och rullar vidare på Sydamerikanska vägar i decennier? Och i så fall, är det så bra för den globala miljön?//

1 kommentar:

  1. schyst blogg!

    lär ju länka denna till morsan..

    meni allafall .. just denna båten är med i en film som jag inte minns vad den heter just nu, där den just går i pannamakanalen har jag för mig, under en bro.. vi var tvungna att kolla på filmen efter vi hade sett båten i uddevalla, för att verifiera hehe!

    SvaraRadera