2007-07-19

Kilbäcksgatan 1941


En spännande bild från Kilbäcksgatan, troligen från 1941.
Lastbilarna är försedda med gengasaggregat och den bakre lastbilen har snökedjor på däcken. I förgrunden ligger en brandslang och det skulle kunna tyda på att det pågår något slags arbete efter den svåra branden på Kilbäcksgatan 28 strax utanför bildens högra kant.
I den fastigheten utbröt i februari 1941 en brand som krävde tre brandsoldaters liv.
I Kilbäcksgatan 25 på andra sidan lastbilarna ser vi Janssons musikaffär och Gregors möbelaffär. Gregor Andersson bytte namn till Gregor Gregart och från december 1942 heter affären Gregarts möbelaffär. I huset finns idag "Antik-Harrys” affär.//

1 kommentar:

  1. De tre brandmännen dog av CO( koloxid)-förgiftning. I den mån man vid denna tiden använde andningsskydd, så fanns inget övertryck i ansiktsmasken, för att omöjliggöra inträngning av giftiga gaser och det var långt ifrån säkert att maskerna slöt tätt (s.k. tillpassningsläckage). Vanliga gasmaskers filter skyddade heller inte mot CO, vilket binder sig vid hemoglobinet i blodet c:a 200 gånger lättare än vid oxygen (syre).
    Då brandchefen Eric Ström låg inkallad i Norrland vid detta tillfälle, ringde brandstyrelsens ordförande, chefredaktören för tidningen Kuriren, Frank Eriksson, själv till ÖB, general Thörnell och utverkade permission för begravningen. Det finns film från processionen genom Uddevalla kvar. Frank Eriksson har själv berättat detta och han var nog inte rädd för varken Gud eller Djävulen och definitivt inte för ÖB.

    SvaraRadera