2007-07-06

Järnvägsnostalgi den 19 augusti

I dag hade jag förmånen att göra ett studiebesök hos Bergslagernas Järnvägssällskap i Göteborg där jag guidades av dess ordförande Morrgan Claesson.

Ångloket på bilden är ett av dem som skall dra veterantågen söndagen den 19 augusti. Anledningen är att det är 100 år sedan Södra Bohusbanan invigdes.

Bergslagernas Järnvägssällskap har byggt upp en otrolig anläggning i Gamlestaden i Göteborg. Man har Sveriges största fordonspark med inalles 120 vagnar och lok av alla möjliga slag. Sällskapets målsättning är att bland annat bevara och vårda rullande materiel från Bergslagsbanan och andra järnvägar i västra Sverige.

Sällskapet bildades 1972 och arrenderar sedan 1986 ett stort markområde av Göteborgs kommun. På området har man byggt en bangård med sammanlagt 1900 meter räls.

På jubileumsdagen den 19 augusti kommer det att gå två veterantåg dragna av ånglok på Bohusbanan mellan Uddevalla och Göteborg. Ett tåg går Uddevalla - Göteborg tur och retur och det andra Göteborg - Uddevalla tur och retur.
Det blir tre avgångar från Uddevalla under dagen: Kl 09.10, 12.25 och 16.40. Tågen stannar i Ljungskile, Svenshögen, Stenungsund (möte), Stora Höga, Kode, Ytterby och Säve.
Västtrafik kommer att annonsera hela tidtabellen och var och hur man kan köpa biljetter. Och dessa biljetter kommer också att gälla på Västtrafiks egna tåg som går som vanligt enligt tidtabellen under dagen. Det finns således gott om kombinationsmöjligheter. Och vill man kan man åka tåg hela dagen för samma pris. Hembygdsföreningarna längs Bohusbanan kommer att ha olika aktiviteter vid stationerna.
Ja detta blir en nostalgidag utöver det vanliga för järnvägsälskare. Markera dagen i din almanacka!//
Bergslagernas järnvägssällskap http://home4.swipnet.se/~w-45439/BJs1s.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar