2007-07-11

Konditorirestaurang Havet

Jag har fått en fråga om Restaurang Havet som låg i Bohusläningens hus vid Norra Drottninggatan.
Bl a undrar frågeställaren om de fina väggmålningarna finns kvar?

Jodå det gör de. Och att Bohusläningen till fullo inser värdet av dessa förstår man av en artikel den 7 januari 2005. Artikeln handlar om de då pågående restaureringsarbetena. Tidningen hade anlitat konservatorn Maria Lagerqvist som var lyrisk över målningarna.

Jag har förstås hört gamla Uddevallabor som var väldigt förtjusta i restaurang Havet. I en annons i Bohusläningen i februari 1947 sägs det att "i afton blir det musikalisk gissningstävlan på Havet". I en annan artikel från 1950 nämns Havet som restaurangen med stil: "Godsaker av Havets egen tillverkning blir en smakfull juklapp".

En musiker som spelade ofta på Havet var dragspelaren Roy Svensson med sin Roysons orkester. Roys syster bodde i USA vilket innebar att han tidigt fick tips om bra amerikansk musik.

En annan orkester var Willy Martins. Och jag har bett orkesterledaren Willy Martinsson att beskriva restaurang Havet:

"Jag hade för många år sedan en orkester som hette WILLY MARTINS . Mina spelkamrater och jag spelade mycket på olika platser i och runt Uddevalla och speciellt på dom på den tiden mycket populära dansställena Havet och Skansenstugan.

Det jag minns var det ett mycket omtyckt ställe av många Uddevallabor och även andra. Restauranten låg en trappa upp i Bohusläningens hus på Norra Drottninggatan. Där var trevlig inredning och mycket blommor samt ett litet vattenfall strax innanför entren.

Vi stod och spelade i en snäcka som var ganska trång för en orkester då jag tror att den var avsedd för endast en pianist eller liknande. Jag kommer tyvärr inte ihåg vad ägaren hette, men om inte minnet sviker mej helt var det en dam som var mycket bra att jobba för.

Jag kommer särskilt ihåg en kväll, det var den 22 november 1963 , stämningen var hög redan från början på kvällen men vid 9-10 tiden hördes ett rykte att President Kennedy var skjuten.
Stämningen dalade snabbt och folk började lämna lokalen i sorg efter vad som hänt.

Något mer direkt minne av Restaurang Havet kan jag inte framkalla, men vi tyckte alla att det var en trevligt ställe både att spela på eller besöka som gäst".
Eivor Niklasson i Varberg bidrar med följande minnen:
"Jag läste om resturang Havet. Där arbetade jag 1955 i köket och gjorde varjehanda sysslor. Bl a expedierade vi Bohusläningens personal med Hagge Geigert.
Där var också ett bageri under Havets kök,och den som jobbade förmiddag fick göra iordning frukost och bära ner på en bricka.Vi hade en tvättlina på taket som vi fick hänga upp våta handdukar och disktrasor på, och om jag inte minns fel så fick vi krypa genom ett fönster och killarna på tryckeriet var en våning under snett emot och där var ett allmänt jubel".

Mina egna minnen från Havet inskränker sig till något enstaka besök under värnplikten 1964. Det billigaste man kunde beställa på Havet var silverté, dvs varmt vatten med en sockerbit till. Det var nog inte så populärt från innehavarens sida men det var en del värnpliktiga som gjorde så.//

7 kommentarer:

 1. Kan bara tillägga att det förekom kvällar med dans på Havet, någon gång när jag gick i gymnasiet , alltså mellan hösten 1966 till våren 1969. Som barn var jag förstås där ibland och det största minnet är naturligtvis de målade fönsterglasen. Skulle vara intressant att veta hur länge stället fanns. Får höra om min bror vet.
  Calle.

  SvaraRadera
 2. Konditori Havet var ett favoritställe under min gynmnasietid. När det fanns någon krona över och jag kunde slita mig från läxläsningen,så njöt jag av bakelse och sockerdricka tillsammans med klasskamrater. Vi satt alltid längst in (till vänster efter snäckan) för där fanns jättefina akvarier inbyggda i väggen. Det var tjusigt värre. Fönstermålningarna var/är magnifika.
  Det fanns vissa små busar som roade sig med att ringa till "Havet" och när expediten svarade frågade busen snabbt "Går det stora vågor idag?" Väldigt barnsligt. Lika roligt hade vissa som gick in på Einars konditori (vid läroverket) och frågade efter choklad med predikatsfyllnad. Ja, ja kanske oförargligt ändå. Men det skämtet höll ju inte så länge.
  Rolf O.

  SvaraRadera
 3. Det var inte bara Roysons på Havet.
  Några gånger under första hälften av 60-talet arrangerades några jazzkvällar, vid ett tillfälle Rolf Billberg på altsax (som jag tror började sin musikerbana vid regementets musikkår) vilket jag däremot säkert vet att Dexter Gordon INTE gjorde, men väl bjöd på en kvälls fantastisk tenorsax.
  Bengt H

  SvaraRadera
 4. Och jag minns Havet särskilt starkt eftersom mina föräldrar drev det från 1942/43 till 1962. "Sveriges elegantaste Konditori" brukade min far säga - och visst var det elegant - med "klubbrummet" med sin uddevallamotiv, vattenfallet, akvarierna och glasmålningarna med bohusmotiv - och så "Havets special" som till mångas förvåning var stekt skinka med ägg och inte ngt mer havsanknutet. För några år sedan bjöds jag in av Bohusläningen att ta en rundvandring i lokalerna - det blev en minnesvärd stund!
  Jan-Gunnar Lindgren

  SvaraRadera
  Svar
  1. www.tragubbarna.se2013-12-02 20:57

   På en hylla över en svängd bardisk så står det träfigurer.
   Är det någon som vet något om dessa träfigurer.

   Radera
 5. Jag sitter och tittar på ett foto från 1970, som visar exteriören på konditori Havet. Min far arbetade som konditor där troligen under åren 1968-1971. Han hette Andreas Jacobsen.

  SvaraRadera
 6. Vattenfallet på restaurang Havet var det vackraste jag visste när jag var liten.

  SvaraRadera