2007-07-18

Ardmore (Ardmååre på Uddevallska)


Huset på bilden är landeriet Ardmore byggt tidigt 1860-tal. Husets namn lever vidare i dag i Ardmore dagcenter vid Strömstadsvägen och det fantstiska är det Uddevallska uttalet Ardmååre (vi har ytterligare några sådana exempel på utländska namn som uttalas på vår stads ljuvliga tungomål). Dagcentret ligger ungefär på den plats där huset på bilden låg.

Namnet Ardmore är taget från Skottland och betyder på gaelic "mellan berg och bäck" vilket var ett väl valt namn med tanke på husets belägenhet vid Ardmorebäcken. (Den i en annan artikel nämnde Theodor Stalheim, han med de nordiska gudasagorna, hävdade att jätten Ymer dödades ungefär vid Gröngatan och att bäcken egentligen därför borde heta Ymerbäcken. Ardmore skulle vara en förvrängning av Ymer. Ägaren till Ardmore menade att detta var ett varnande exempel på amatöretymologi).

Huset ritades av William Andrew Macfie från den inflyttade skotska släkten och byggdes enligt hans önskemål. Timmer höggs på släktgården Anfasteröd och forslades till Uddevalla. Snart stod huset färdigt med ett trevligt läge mellan kulle och den då porlande bäcken. Stall vagnbod och bostad åt kusken Nilsson byggdes, trädgård anlades med krocketplan och springbrunn och den sedermera så vackra, höga och välskötta hagtornshäcken planterades.
Den gamle Macfie sålde Ardmore till Conrad Posse och hans fru Ellen, född Thorburn 1889. Conrad Posse avled 1923 och huset såldes året därpå. Då hade sedan länge husets läge alltmer försämrats av närliggande vägar och järnvägar så den gamla idyllen hade mestadels försvunnit.
I början av 1932 öppnades i huset "Sjuk- och konvalescenthemmet Ardmore" men redan den 1 december samma år öppnade fru Söderberg i stället pensionat där. Hennes man Anders Söderberg drev ett trädgårdsmästeri i staden. De första stora bostadshusen vid Strömstadsvägen stod färdiga 1948 och kröp alldeles intill Ardmore som således blev mer och mer kringskuret. Den då stinkande Ardmorebäcken kulverteradesi början av 1960-talet och en trafikplats vid Slängom alldeles intill beskar fastigheten ytterligare.

Trädgårdsmästare Anders Söderberg avled 1963 och två år senare tar planerna på ett nytt småindustriområde vid Ardmore fastare form. 1968 skriver Bohusläningen att den en gång så ståtliga adelsbostaden förfaller. Det drygt hundraåriga landeriet revs slutligen i november 1971.

Uddevalla kommun köpte marken 1980 och byggde det nya Ardmore dagcenter.

På den här satellitbilden ser man Ardmore dagcenter. Det är det ljusa taket mitt i bilden. Det är Strömstadsvägen nedanför och rondellen vid Slängom till vänster.//

2 kommentarer:

 1. Jag är uppväxt på i slutat av Strömstadsvägen. Lekte på Ardmoreberget, vid Sjs bussgarage och banvallen som liten. Svårt att förstå att det var "landet" aldeles bortanför Slängom. I huset Ardmore bodde innan det revs en familj som jag idag tror möjligen var konstnärer. De klädde sig i svarta kläder, hattar och slängkappor. Vi barn var livrädda för dem! Trodde absolut det var en häxfamilj som bodde där. Ganska lustigt idag men fruktansvärt skrämmande då.

  SvaraRadera
 2. Hej Simone
  Jag bodde på Strömstadsvägen 40 mellan 1950 och 1970. Jag lekte också på Ardmore-berget. Som 10-åring klättrade jag upp i ett träd där. Jag föll ner, bröt ett ben, en arm och slog hål i huvudet. Det blev en hel höst på sjukuset. Ändå är det med lite sorg i hjärtat som jag ser att berget nu är bortsprängt. Är det någon som har foton från omgivningarna innan man gav sig på berget skulle det vara riktig kul att se?
  Jag minns också hur de resande regelbundet kom och gästade området med tält (tror jag). De samlade plastklädd koppartråd De brände bort plasthöljet i brasor ute på backen. Sannolikt en liten inkomstkälla att sälja koppartråden till "skroten".

  Roland

  SvaraRadera