2007-07-06

Bagare Ekstedts häst


I mer än 70 år bakade Ekstedts bageri bröd i Uddevalla. Bageriet, som låg på Kilbäcksgatan 5, lades ned den 1 juli 1974.
Ekstedts bageri levererade i många år bröd till affärerna i Uddevalla med hjälp av hästen på bilden. Eftersom kunderna var livsmedelsaffärerna i staden så lärde sig hästen exakt vilken väg den skulle gå. Brödkusken hade bara att lasta på kärran och sedan mana på hästen att den skulle börja gå.
Sagt och gjort. Hästen gick upp till nästa korsning, svängde till höger och stannade framför den första affären. Brödkusken bar in brödet till affären och manade på hästen att fortsätta, vilket den gjorde till nästa affär där den stannade.
Så här fortsatte turen tills tiotalet affärer fått sina leveranser. Då gick hästen hem till stallet igen. Dag efter dag, månad efter månad och år efter år upprepades detta. Kunderna var desamma. Hästen var programmerad på turen.
Så hände det sig att en finare Uddevallafamilj skulle ut och finåka en söndag och det visade sig att den hästen de brukade hyra var upptagen. Då frågade mannen i familjen bagare Ekstedt om han fick låna dennes häst? Ekstedt som egentligen inte var vidare förtjust i mannen svarade efter en stunds tvekan ja.
Exakt på rätt tid stod ekipaget på plats och färden kunde börja. Hästen gick sin vana trogen upp till nästa korsning och svängde under livliga protester från sin nye kusk till höger och stannade framför den affär den brukade gå till som den första på brödturen.
Och där stod hästen! Den rörde sig inte ur fläcken trots kuskens ihärdiga försök att få den att röra sig framåt. Det hela började bli lite pinsamt för flanerande Uddevallabor började visa sitt intresse för skådespelet. En del som kände till hästen såg förtjusta på medan den tillfällige kusken försökte få fart på den.
Kusken kom då på att om han tog med sig något från vagnen och gick fram till dörren på affären så kanske hästen skulle tro att affären fått det bröd som brukade levereras under brödturen. Och si, det fungerade! Sedan kusken hoppat upp på kuskbocken igen gick hästen, till nästa affär... och till nästa.... och till nästa... och vid varje stopp fick kusken låtsas leverera bröd. Efter en god stund var man tillbaka framför bageriet igen.
Det som från början var tänkt som en trevlig familjeutflykt för den lite finare Uddevallafamiljen blev en pinsam historia som man pratade om länge i Uddevalla. Till saken hör att bagare Ekstedt lät bli att ta ut hyra för utflykten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar