2007-07-01

Motocross VM finaldagenAntonio Cairoli i suverän stil.

Det blev italienaren Antonio Cairoli, VM-ledaren i MX2-klassen, som blev den store segerherren på Glimmingen. I det första heatet stod han på öronen i startkurvan och kom iväg som 29:e och näst sista man i fältet. Han svarade dock för en formidabel uppkörning och knep till sist andraplatsen efter dagens stora överraskning, blott 17-årige engelsmannen Tommy Searle. På sista varvet såg det ut som Cairoli skulle komma ikapp men han fick en stoppsladd med ett knappt halvt varv kvar.


Kenneth Gundersen i ledningen i första heatet.


I detta heatet tog norrmannen Kenneth Gundersen starten och såg länge ut som en segrare men bakbromsen slutade att fungera men han hamnade på en hedrande tredjeplats bakom Searle och Cairoli.

I det andra heatet tog Cairoli starten och ledde ända in i mål. Tvåa var Christophe Pourcel, Frankrike, och trea sydafrikanen Tyla Rattray. Kenneth Gundersen hade fått problem med magen efter första heatet och kom därför inte till start.

Sammanlagt vann Antonio Cairoli MX 2 och tog 47 VM-poäng. Tvåa var Tommy Searle, 41 poäng, och trea tysken Marcus Schiffer med 29 poäng.

Sammanlagt leder nu Cairoli VM-tabellen med 439 poäng före Christophe Pourcel på 337 poäng.


En välutrustad liten gutt på pappas arm hejar fram Kenneth Gundersen.
MX 1-klassen trodde jag var upplagd för suveräne VM-ledaren Joshua Coppins men han fullföljde gårdagens prestationer med fortsatt lojt åkande. Han var med andra ord inte att känna igen utifrån de tidigare VM-resultaten.
I första heatet vann istället belgaren Ken de Dycker med estländaren Tanel Leok tvåa och belgaren Kevin Strijbos trea. Coppins blev här fyra.
Det andra heatet leddes länge av Ken de Dycker men plötsligt slutade han åka och släppte förbi sig landsmannen Steve Ramon som alltså vann. Coppins belade här en sjätte plats.
Sammanlagt vann Ken de Dycker Uddevallas Grand Prix of Sweden med Steve Ramon på andra platsen och Tanel Leok trea. Joshus Coppins blev sammanlagd femma.
I VM-tabellen leder fortfarande Coppins med 401 poäng före Steve Ramon 312 poäng och italienaren David Phillipaerts 257 poäng.
Damerna då? Ja det som för mig satte sin prägel på loppet var två svåra olyckor. I det första heatet drabbades tyvärr vår egen Elin Mann av en omkullkörning redan ett halvt varv efter starten. Det kom olika bud om hennes tillstånd men det senaste jag hörde var att axeln hade gått ur led och att hon hade förts till Uddevalla sjukhus för att röntgas.
I det andra heatet var det världens hittills bästa kvinnliga motocrossåkare tyskan Steffi Laier som gick omkull i en brant utförsbacke Det såg riktigt illa ut och hon blev liggande länge även efter att läkare och andra sjukvårdskunniga hade rusat till. Hon bars bort till synes medvetslös.
Nu ser det ju ofta värre ut än det är och vi hoppas att båda flickorna klarade sig någorlunda.
Dagens vinnare i Women´s Motocross World Cup blev nyazeeländskan Katherine Prumm före fransyskan Livia Lancelot och på tredje plats tyskan Maria Franke.//

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar