2007-07-20

Pizzeria Pingvins skyltar på plats

I dag kom Pizzeria Pingvins skyltar upp igen efter den förödande branden på natten till den 29 december i fjol. När brandkåren anlände var pizzerian redan ett eldhav. 16 personer som bodde i huset fick evakueras eftersom elden spred sig utvändigt och rök drog in genom fönstren.

Det har sett trist ut i ett halvår nu men man får förstå att man har koncentrerat restaureringsarbetena på det invändiga arbetet. Det tycks nu gå mot sin fullbordan och pizzerian kommer att öppnas inom kort vad det ser ut.

Detta är inte vilket hus som helst. Det är byggt med liggande timmer vilket man kunde se efter branden.
Där pizzerian ligger låg en gång Uddevallas första fasta biograf, men huset är mest känd för att här byggde Schwartzman & Nordström AB upp sin konfektionsfabrik.

Företaget startades 1903 i en lagerlokal på Kungsgatan 19, men faktiskt lämnade Nordström företaget redan efter två år. Den drivande var Marcus Fredrik Schwartzman som tidigare rest som handelsresande för Eriksson & Larsson (ERLA) i Borås.

1906 köpte Schwartzman detta hörnhuset och i och med det kom kenfektionstillverkningen i gång på allvar. Att sy upp herrkostymer i olika storlekar var ett alldeles nytt tänkande. Herrar hade i alla tider varit vana vid att gå till skräddaren och ta mått och efter i vissa fall flera återbesök för provtagningar var kostymen så färdig.

Nej nu skulle det sys kostymer i massor och det blev en succé. Schwartzman hade sedan sin tid som handelsresande ett stort kontaktnät och det kom väl till pass när han skulle sälja de färdigsydda kostymerna.
Det gick så bra att utbyggnadsplanerna av huset snart tog fart. 1919 hade man byggt på huset en våning och dessutom byggt ett nytt hus längs Lagerbergsgatan intill det gamla.

Schwartzman & Nordstöm AB växte snart ur även dessa lokaler och flyttade 1929 till kvarteret Dagsson och 1949 till en alldeles nybyggd fabrik vid Östergatan.

Vad jag har förstått har fastighetsägaren Stefan Hermansson aldrig tvekat om att det anrika huset skulle återställas i sitt tidigare skick.

Det skall ha en stor eloge för!//

8 kommentarer:

 1. Det här var intressant, så nu dök det genast upp två frågor! :-)

  För det första, blev det någonsin någon klarhet i brandorsaken?

  För det andra, jag har ofta hört att klädesmärket Tiger, numera Tiger of Sweden, ursprungligen kommer från Uddevalla. Är det månne de båda herrarna som du nämner i inlägget som ligger bakom det hela? Schwartzman låter så fasligt bekant.

  SvaraRadera
 2. Hej Marcus!
  Fråga 1: Polisen säger att branden var anlagd. Någon hade krossat glasrutan i entrédörren och kastat in en molotovcocktail eller liknande.Ingen gärningsman gripen.

  Fråga 2: Ja, du har helt rätt. Schwartzman & Nordström AB är detsamma som Tiger. För att hålla isär de olika kostymmodellerna döpte man dem. Tiger 1, Tiger 2 och Tiger 3 var några modeller. En stor reklamskylt för Tigerkläder på fabriken vid Södergatan ledde till att Uddevallaborna började kalla fabriken för Tigerfabriken. Man sa att man jobbade på "Tiger".

  Jag kommer att skriva om Tigers historia senare men kan nämna att vi hade en nostalgiafton om Tiger i den fullsatta Hörsalen på Bohusläns museum i december 2005. Så gott som alla i salongen hade jobbat på Tiger. VD:n och marknadschefen på Tiger of Sweden var med. Båda hade jobbat på Tiger innan fabriken flyttades från Uddevalla 1992. I dag är man större än någonsin men har bara huvudkontoret i Sverige.
  Jag var faktiskt behjälplig för några år sedan då Tigers varumärke ifrågasattes. Man behövde kunna styrka att Tigermärket funnits sedan länge och det var inga problem. Bohusläns museum har gott om Tigermaterial och Tiger har nu en egen avdelning i den nya Uddevallautställningen. Det finns också mycket skrivet om Tiger i tidningarna. Jag Googlade på Tigerkostym nu och fick 449 träff. Jag sökte också på Tiger of Sweden och fick 106 000 träff.

  SvaraRadera
 3. Här hade min mormors syster, Anna Jonsson, en klädes- och manufakturaffär. Själva bodde dom i våningen ovanför affärslokalen. Hon var min gudmor och jag hade missuppfattat ordet som liten och kallades därför alltid "Gullemor".
  Minns doften av malkullor i lokalen.
  NK

  SvaraRadera
 4. Natruligtvis skall det stå malkulor och inget. Kan minnas doften av naftalin som kom ifrån dessa och som skulle avskräcka malen att äta upp ylletygerna.
  NK

  SvaraRadera
 5. hejsan ja heter sara och jag läser just nu om uddevalla historia och om Tiger och undrar var du fått din infromation det skulle vara till stor hjälp i mitt arbete.

  SvaraRadera
 6. Hej Sara!
  Jag har ägnat mig åt Uddevalla historia i mer än 30 år och bl a skrivit boken "Historien om Uddevalla" och många artiklar om Uddevalla.
  Om du vill veta mer om Tiger så skriv "Tiger of Sweden" i sökrutan längst upp till vänster här på Uddevallabloggen.
  Lycka till!
  Gunnar

  SvaraRadera
 7. Hej! Längst upp i huset finns det en stor lägenhet, någon som vet om någonting speciellt har hänt i den lägenheten? (Ovanför pingvin, fönsterna längst upp man ser på bilden)

  SvaraRadera
 8. Hej! Någon som vet om något speciellt har hänt i lägenheten man ser längst upp på bilden? "tornet" med tre fönster. Tacksam för svar!

  SvaraRadera