2007-07-03

Pater Noster tillbaka på Hamneskär

I morse var det till att gå upp i ottan för en bilfärd till Rönnäng på Tjörn. Den här synen mötte mig då. Det var som om jag försattes fem år tillbaka i tiden till den 30 juli 2002. Då såg det ut ungefär så här. Fyren lyftes iland och när arbetet med att blästra och renovera den hade kommit en bit på väg konstaterades, att den var i ett uselt skick. Det var i stort sett målarfärgen som hållit i hop den. Vi var några stycken som tackade vår lyckliga stjärna att den hade hållit medan vi klättrade omkring högt däruppe.


Det hela fick avbrytas och i delar fraktades Pater Noster till Sörvik i Uddevalla där den låg till sommaren 2004. Då hade Pharmadule Emtunga uppenbarat sig på scenen och sagt att de ville restaurera fyren. De hade letat efter ett marknadsföringsprojekt och hade hört på radion att Pater Noster låg nedmonterad på kajen i Uddevalla.

Sedan dess har det runnit mycket vatten i Bäveån...., men idag var det alltså dags att sätta tillbaka fyren på samma plats som den byggdes på 1868.

0545 var vi på plats för då skulle den gigantiska danska kranen Samson föra ut den till Hamneskär. Det visade sig genast att det hela var försenat. Nya besked, kl 0900 skulle det vara avfärd. Men först skull den lyftas av pråmen Farao från Lysekil där den stått på sin lilla turné som inleddes vid Göteborgsoperan den 27 juni. Nästa besked var kl 1000 och det blev kl 1120. Trodde vi! Då hängde Pater Noster i Samsons stora arm 15 meter upp i luften.


Då gick "gubbarna" på lunchrast! Inte förrän kl 1230 bar det äntligen iväg mot Hamneskär. En smärre armada av fritidsbåtar och nyttobåtar följde efter Samson som med Pater Noster hängande högt upp i luften stävade mot Hamneskär.


Kl 14 var ekipaget framme vid Hamneskär där redan inbjudna gäster stod och väntade i ösregnet. Inte förrän kl 1720 tog dock Pater Noster mark på sina fundament igen.
Bohusläns museum, som har förvaltat fyren sedan 1978, kunde därmed överlämna Pater Noster till Fastighetsverket.//

Vill du se mer bilder kan du gå till mitt webbalbum http://picasaweb.google.com/Gunnar.Klasson/PaterNoster02?authkey=zCAXsEnSmeQ

Du kan även besöka http://www.paternoster-fyren.com/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar