2007-10-07

Värdshus förbi.....
Sedan en tid har det tillkommit en ny skyltning vid infarten till Uddevalla sjukhus. Skylten Jourcentral anger att man ínte skall köra in mot sjukhuset utan rakt fram mot Fjällvägen.Och när man passerat infarten till sjukhuset och kommer fram till korsningen Lelångenvägen - Fjällvägen skall man svänga till höger ner mot stan. Man kör alltså värdshus förbi...

När man sedan kör Fjällvägen mot centrum förlorar man snart skyltningen till Jourcentralen ur sikte. Först efter Västerbron återkommer den.

Turerna kring NU-sjukhuset (som det heter sedan 1 september) blir allt märkligare. Det är sannerligen inte lätt att hänga med. Jag har avsiktligt låtit bli att blanda mig i debatten men nu har den fått sådana proportioner så att det allt tydligare framgår att man har lurat skjortan av oss Bohuslänningar.

Det har varit klart hela tiden att akuten skall flyttas till NÄL och politiker och ansvariga (?) tjänstemän har lagt ut rökridåer för att minska patienternas, personalens och skattebetalarnas vrede.

Till och med inbitna socialdemokrater har nu förstått att de förts bakom ljuset och skriver öppet om detta i sina bloggar.

Det jag tycker är allra värst är att politiker och höga chefstjänstemän visar upp ett utomordentligt uselt ledarskap. I dagens Göteborgs-Posten framgår det att sjukhusdirektören Sten Axelsson i ett nyhetsbrev offentligt ber all personal om ursäkt för sitt beteende då han vid ett möte angrep en läkare som är engagerad i nätverket RUS. Axelsson ansåg att läkaren var illojal mot sjukhusledningen.

Nu backar han alltså från det och frågan är om det är ärligt menat eller tillkommet under galgen?

Det påminner mig starkt om då sjukhuspolitikern Per-Olov Blom (c) vid ett besök på Bohusläns museum blev ursinnig då han såg några informationsblad från RUS (som då betydde Rädda Uddevalla sjukhus) och rev åt sig dem och slängde i papperskorgen. Blom bad om ursäkt för sitt beteende vid ett regionfullmäktigemöte senare.

Att dessa båda ber om ursäkt imponerar i vart fall inte på mig. Deras handlingar talar för sig själva.

I en annan artikel i dagens Göteborgs-Posten säger NU-sjukvårdens styrelseordförande Britt-Marie Andrén-Karlsson (s): "Vi är överens om att sjukhusen skall vara ungefär lika stora. Vi har dessutom fastslagit att sjukhusen skall ha nattöppna akutmottagningar och bedriva en omfattande akutsjukvård."
Säger hon det för att gjuta olja på vågorna medan nedmonteringen av NU-sjukhuset går obevekligt vidare? Eller finns det fortfarande en chans att det blir som hon säger? Förutsättningarna för främst Uddevalla sjukhus försämras för varje dag som går.
En aldrig sinande ström av insändare och debattinlägg i Bohusläningen tyder på ett enormt engagemang i frågan och frågan är: "Har politikerna glömt bort att de har valts som företrädare för folket?"//

3 kommentarer:

 1. En helt rätt analys. Och jag tycker det är så konstigt att Socialdemokraterna varken ser eller förstår detta. Vi satsar minst på sjukvård i Europa, har minst antal vårdplatser och billig personal. Ändå tror man man skall spara mer. Men jag tror inte politiker varken kan eller gör speciellt ingående studier av sjukvård inför beslut. Ex regionordf. Roland Andersson (s) har ju inte ens satt sig in i problemen från Norrköping och kaoset i Göteborg anser ha sig ha "delegerat". Hur kan han göra det när han av Socialstyrelsen blivit varse problemen efter beslutet? Och I NU sjukvården anser han inte att man behöver en konsekvensanalys - konsekvenserna kommer efterhand. Som i Göteborg då - med ökad dödlighet och kaos???

  SvaraRadera
 2. Skall det ta veckor för en jurist och chef att krysta sig fram till en ursäkt. Detta är inte äkta - lika lite som Blom var. Men han avgick ju sedan....

  SvaraRadera
 3. De kockar som gjort denna soppan lär aldrig komma med i Gastronomiska Akademien.
  Jag undrar om beslutsfattarna har någon som helst erfarenhet av sjukvårdsarbete i allmänhet och akut omhändertagande i synnerhet.
  Om jag inte minns fel, så drabbades P-O Blom av någon akut åkomma för ett antal år sedan. Efteråt prisade han den vård han fått. Måste alla ha egen erfarenhet av akuta sjukdomar eller olycksfall? Jag VET att allt som drabbar andra människor, även kan drabba mej själv. Därför kan väl regionspolitikerna och utredare m.m. ägna någon minut innan dom somnar åt att tänka t.ex.: "Vad händer om jag blir påkörd på Fjällvägen i Uddevalla en natt? Kör dom mej till NÄL då? När det finns ett sjukhus hundra meter härifrån?"
  Rent ekonomiskt måste om- och tillbyggnader ha kostat mycket. En del har naturligtvis varit nödvändiga, men min farhåga är, att man kanske lagt pengar på det som med en långsiktigare planering kunde ha sparats för nyttigare ändamål.
  Hur som helst: Entropin ökar; en lag vi aldrig kommer ifrån.
  (Entropi är ett mått på oordning. Så vitt man vet gäller den i hela universum, både mikro- och makro-kosmos).

  SvaraRadera