Mellan åren 1900 och 1903 byggdes de stora villorna med adress Lagerbergsgatan 23, 27-33. Gatan förbi villorna fanns inte tidigare och fick nu namnet Villagatan. Huset på Lagerbergsgatan 25 fanns sedan 1724 och är manbyggnaden till det ursprungliga Margretelund. Det var dåvarande ägaren till Margretelund, Alban Thorburn, som sålde tomterna för de stora villorna.
Lagerbergsgatan 27 byggdes av stadsläkaren Johan Ek. Ek sålde det redan 1905 och flyttade från staden. Huset har haft olika ägare, bl a Charles Thorburn. Men vad få vet är att det i början av 1932 startades ett Kindergarten i huset. En konkurrensutsatt förskola månne?
Bohusläningen skriver:
"Kindergarten i Uddevalla, Lagerbergsgatan 27, börjar tisdagen 24 d:s kl 10 och pågår dagligen 2 timmar. Kindergarten är som bekant de allra minstas skola. Minimiåldern är 4 år. Schemat lägges här efter en helt annan måttstock än den som gäller under vanlig skolstadga.
Lek och allvar, nytta och nöje går här troget hand i hand. Från hemmets frihet till skolans disciplin vill kindergarten jämna vägen för de barn, som ha möjlighet höra den till, liksom de här bli i tillfälle njuta av kamratskap utom syskonkretsen i allra yngsta år.
Hur ter sig en dag i kindergarten? Kl 10 samlas den lilla truppen och dagen inledes med bön och sång. Härefter gå de små till sina sysselsättningar. Att sy dukar på stramaljväv, virka små baskermössor eller tömmar samt modellera tycka de små är mycket roligt, för att ej tala om dockskåp, stall, olika dockmöbler, dockvagnar, bilar mm, som också förfärdigas.
Det är ej så litet en liten fingerfärdig elev hinner med på en termin. Mellan "lektionerna" gör man en stunds avbrott för olika slag av lekar, antingen under lärarinnans ledning eller också s.k. fri lek.
Ibland finna barnen själva på fantasilekar, som blir mycket omtyckta. Vid vackert väder få barnen göra promenader, där nyttan också förenas med nöjet.
När nu Kindergarten börjar finnes nya modeller att tillgå. En hel del s.k. spel finnas, som barnen är mycket förtjusta i och utan att de veta om det uppövar förståndsgåvorna".//
Vet man vilka barn som gick där? Två timmar om dagen tyder ju på framsynt övre medelklass?
SvaraRaderaMinns barnkrubban på söder bredvid Folkets Hus. (Senare Filadelfia, eller har jag fel??) Där gick väl behövande barn som behövde tillsyn hela dagen? Lite scary, tyckte man allt, att vara hemifrån hela dagen, särskilt som vi kände den legendariska fröken Margareta som skulle kunna inordnas under epitetet "en barsk dam med ett gott hjärta". Själv gick jag på 50-talet i lekskola i själva stora salen på Frideborg på Kungsgatan. Ett enda stort rum med piano som fröken Kerstin spelade på. Utomhusleken förlades till Margretegärdeparken, förstås. Visst utbyte skedde med lekskolan i Parken, dvs den som var förlagd till själva Kongresshallen. Eftersom barn kom gående från hela norra delen av staden ner till Frideborg torde det väl ha varit de enda två lekskolorna i stan kring 55-57. Verksamheten ägde rum antingen för- eller eftermiddag, tre timmar. Papper att måla på hämtades bl a i form av tapetprover från Gahms färghandel nere på hörnet. Avgift vet jag inget om, men alla barn skulle ha med sig en flaska saft och ett kexpaket med jämna mellanrum. Populärast var 1956-57 de moderna fyllda banankexen och apelsinsaft. Vanligast var hallonsaft och mariekex, till alla barns förtret.
Nej, jag har inte hittat några arkivhandlingar om verksamheten. Det tyder på att det var en privat verksamhet. Jag skall senare berätta om Lagerbergsgatan 33, Uddevalla simförenings hus,det var under ett decennium prvat förlossningshem. Från det finns det arkivhandlingar och jag vet också personer som är födda där.
SvaraRaderaBarnkrubban på söder intill Filadelfias hus kan vara den äldsta i kommunal regi. Den fick flytta till Rakan och Södra vägen då man byggde parkeringshuset Lancaster. Daghemmet/förskolan heter fortfarande Lancaster.
Just det, intill Filadelfia låg den förstås!
SvaraRaderaNågot som hette "Parkbarnen" fanns det också på 50-talet, ungefär som senare tiders Parklek. Man höll till på själva Folkets Park-området och vistades enbart utomhus, det enda tak över huvudet som fanns var utedansbanan. Jag kunde inte förstå varför jag skulle behöva gå hela vägen från Kilbäcksgatan ända dit ut för att vara på en lekplats som var sämre än den i Margretegärdeparken och slapp också efter några gånger...
Min far gick för övrigt i den gamla Lancasterskolan. Stora klassrum, många elever, en enda lärare men äldre elever som hjälplärare.
Har Lagerbergsgatan 27 något annat namn? Tänker i stil som Villa Margretelund etc? Vet man när det byggdes eller någon mer intressant historia? MVH Linda
SvaraRadera