2007-10-30

Eldsjälar värda kulturpris


Makarna Henny och Wille Ängermark i Svinbohult i Uddevalla är två eldsjälar som förtjänar kulturpris av högsta valör.

De har osjälviskt, generöst och till glädje och nytta för andra utfört ett fantastiskt arbete under flera år.

På Uddevalla släktforskares hemsida http://www.uaslektforskare.se/ kan man gratis hämta deras avskrifter av Uddevalla kyrkböcker.

Kyrkoböckerna är mycket svårlästa bitvis, men Wille och Henny har tolkat dem åt oss och hittills registrerat 33.000 poster och lagt ut dem i sökbara databaser i Excel-format. Vem som helst kan därför ta del av uppgifterna.

Det är ett enastående arbete av två eldsjälar. Skulle man betala för det arbetet handlar det om mångmiljonbelopp, var så säker. Snarare är det väl så att de själva haft en hel del utlägg för sin forskning.

Detta är registrerat:

Döda 1698-1860 (ca 17.500 poster)
Födda 1700-1795 (ca 10.600 poster, de registrerar vidare till 1860 just nu)
Vigda 1698-1860 (ca 4.500 poster)


Alla fäder och manliga faddrar har uppgift om yrken. (sjöman, ostindiefarare, blockmakare, mjölnare, klarinettblåsare mm). Man kan exempelvis hämta alla mjölnare vid S:t Annae äng (obs prästens stavning. lat. gen.). De vigdas hemorter om de icke var från Uddevalla. I de flesta fall de dödas dödsorsaker, kolera 1934 t.ex. Varje post är sorterbar, glöm inte hustrurna. Bäve är också sökbart. Det har hänt olyckor vid kvarnarna och drunkningar i Bäveån...

Ett helt otroligt arbete, helt enkelt! Och de önskar alla intresserade mycket nöje! "Vi har redan roat oss", hälsar de.

Jag har tidgare lagt ut deras avskrift av Olyckligt timade händelser som finns här på Uddevallabloggen. Läs också http://angermark.se/

5 kommentarer:

 1. Eftersom nomineringarna för 2007 års kulturpris är presenterade, vet jag att Wille och Henny inte är nominerade.
  Vi får väl hoppas att någon ändrar på det till nästa år. Simone

  SvaraRadera
 2. Har träffat båda på Nordbergs antikvariat och pratat lite, mest med Wille. Har man sysslat med texter, som är betydligt mer lätta att tyda, så förstår man det enorma arbete som lagts ner (och fortsätter, hoppas jag). I alla fall tur att makarna Ängermark får ett erkännande i bloggen.
  Jag tycker att man även skall, allra minst, buga sig för Anders, Frank och Gun-Britt Nordberg på ovan nämnda antikvariat, vilket tillhandahåller många rara böcker, tidskrifter, vykort m.m., vilka annars hade hamnat på soptippen. Har faktiskt under många år tänkt mej denna oas och dess innehavare, som kulturpristagare.

  SvaraRadera
 3. perspektiv 2007-2012 denna utm.kulturblogg. Tack Gunnar för desa år av Kulturförmedlimg. Fick detta stiliga par ngn.sin Kulturpriset? Vi minnes säkerligen också Höglunds i Udv.som med Moder o Söner tog viss hemvist på Askerön o Slussen. Jag är stolt att från min ungdom i Udv.minnas Wille o Höglundarna Olle o Nils(den senare min studentkamrat)Nils var skeppsbyggare från Chalmers o "arbetsanställd" på Kockums i Mö på den tiden. Inte så många kvar av 51-orna fr.Udv.H.A.L.Men BLOGGEN gör denna "forntid"Levande.- fr.Bertil J.-son Udv.1951

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bäste Bertil! Beträffande din blänkare i bloggen måste jag rätta dig på en punkt. Familjen Höglund ägde inte Askerön utan istället Stora Hasselön, som fortfarande är i familjens ägo. En liten historia som berör mamma Elna Höglund :Olle, Nils, tant Elna och undertecknad var tillsammans på bio en vinterkväll. När vi kom ut från bion hade det snöat.Olle kastar mest på skoj en snöboll upp mot en gatlykta. Han träffar och lampan går i bitar.Han tittar förskräckt på sin mamma ,(kommunfullmäktigeledamot o kändis i Ua )och väntar på hennes reaktion. Tant Elna: "Kom pojkar vi sticker....." Brottet måste idag vara preskriberat. Hälsn Anders Jonsson

   Radera
 4. Snubblade över denna blogg av en slump och fick mig ett gott skratt av historien ovan. Elna Höglund är min mormors mor, tyvärr hann vi inte lära känna varandra så väl då jag var bara några år när hon dog. Roligt då att få läsa detta.
  / Johan Lindgren

  SvaraRadera