2007-10-12

Censurerad av Västra Götalandsregionen?

I söndags morse, dvs den 7 oktober, åkte jag till museet kl 0630 för att låsa upp och larma av inbrottslarmet eftersom den ordinarie städerskan var ledig och en vikarie kallats in. Jag vare sig kunde eller ville lämna henne ensam där utan stannade några timmar. Vad gör man en söndagsmorgon mol allena på Bohusläns museum. Jo en kopp kaffe ur automaten och sedan på med datorn och började läsa olika nättidningar. För övrigt får jag inget extra betalt för detta söndagsnöje som inträffar några gånger om året.

Jag skulle också gå in på en av mina bloggkollegors blogg http://fritturhjartat.blogspot.com/ men fann till min stora förvåning att det kom upp ett meddelande från Västra Götalandsregionens IT-strategiska enhet där det stod att "den webbsida du försöker komma till är blockerad. Anledningen till denna blockering är att den är klassificerad på ett sådant sätt att den anses bryta mot det regelverk för Internetanvändning som finns inom Västra Götalandsregionen osv."

Jag blev väldigt förvånad måste jag säga. Sedan 2006-01-01 är jag och mina kolleger på Bohusläns museum anställda av Västra Götalandsregionen och har således att följa det regelverk för Internetanvändning på jobbet som regionen har beslutat om. Och jag sympatiserar helt med regelverket som bl a innebär att personalen inte skall sitta och surfa på porrsidor och andra olämpliga sidor.

Men att den här bloggen skulle klassificeras som olämplig hade jag inte trott, kolla själva! Visserligen är den i vissa stycken kritisk mot sjukvården, men hallå, vi har väl yttrandefrihet i det här landet?

På måndagen hade jag härsknat till och skickade ett mejl till den IT-strategiska enheten och ville veta vem som var ansvarig för denna blockering. Jag blev hänvisad till säkerhetsdirektören i Västra Götalandsregionen och skickade mitt mejl till honom i stället.

På söndagen hade jag också skrivit min kritiska artikel mot turerna kring NU-sjukvården på Uddevallabloggen med titeln "Värdshus förbi...".

Innan jag hann få svar från säkerhetsdirektören under måndagen gick jag så in på min privata webbmail och fick se att jag fått en kommentar till artikeln "Värdshus förbi..." (jag får ett mejl till min privata e-postadress så fort någon kommenterar).

Jag öppnade Uddevallabloggen för att läsa kommentaren men fick i stället upp den här sidan (bilden)

Även den kommentaren var blockerad av Västra Götalandsregionen som varande olämplig.

Vad som kan anses olämpligt i kommentaren förstår jag inte. Så här står det:
"En helt rätt analys. Och jag tycker det är så konstigt att Socialdemokraterna varken ser eller förstår detta. Vi satsar minst på sjukvård i Europa, har minst antal vårdplatser och billig personal. Ändå tror man man skall spara mer. Men jag tror inte politiker varken kan eller gör speciellt ingående studier av sjukvård inför beslut. Ex regionordf. Roland Andersson (s) har ju inte ens satt sig in i problemen från Norrköping och kaoset i Göteborg anser ha sig ha "delegerat". Hur kan han göra det när han av Socialstyrelsen blivit varse problemen efter beslutet? Och I NU sjukvården anser han inte att man behöver en konsekvensanalys - konsekvenserna kommer efterhand. Som i Göteborg då - med ökad dödlighet och kaos???
2007-10-08 08:02".

Jag har hört att Västra Götalandsregionen köper en tjänst av ett amerikanskt företag som scannar av de webbsidor som de anställda besöker och när något som anses strida mot regionens regler blockeras den sidan. Tjänsten måste reagera oerhört snabbt eftersom jag inte ens hann läsa kommentaren.

Senare under dagen upptäckte jag att Uddevallabloggen delvis var spärrad på så sätt att jag kom inte åt att söka i bloggen och inte heller kunde jag logga in på den.

Jag fick svar från säkerhetsdirektören på tisdagen och han skriver i korthet att jag skall vända mig till IT-strategiska enheten om jag "anser att jag i min tjänst behöver komma åt webbsidan". Då skulle man tydligen kunna tänka sig att ta bort blockeringen.

Jag mejlade till VGR-IT, som det förkortas, och förklarade läget och fick ett vänligt svar att de skulle titta på problemet. Jag blev också lovad att jag skulle få en förklaring till det inträffade.

I går torsdag konstaterade jag att Uddevallabloggen åter var helt åtkomlig på internet och även bloggen http://fritturhjartat.blogspot.com/ . En förklaring till det inträffade väntar jag dock fortfarande på.

Västra Götalandsregionen har 50 500 anställda varav huvuddelen arbetar inom sjukvården. Kan det vara så att arbetsgivaren inte vill att personalen fritt skall kunna ta del av samhällsdebatten? Jag vägrar att tro på det men tills jag har fått en förklaring så finns i vart fall misstanken där.

För övrigt kan jag meddela att i dag är http://fritturhjartat.blogspot.com/ återigen blockerad liksom http://solnasnack.blogspot.com/ . Båda ligger som länkar på Uddevallabloggen.//

18 kommentarer:

 1. Amerikanskt företag? Hum, hum. Kan det vara Echelon? Den som är intresserad, kan söka på Google och få fram det som tar för lång tid för mej att beskriva. (Ett annat sätt är att se filmen "Enemy of the State).Varning dock:Inte lämpligt för de som har en paranoid läggning.
  För övrigt hyser jag inget förtroende för någon säkerhetstjänst, varken i öst eller väst.
  Kommer Sverige att tillåta Blackwater, eller finns dom redan här?
  "Storebror ser dig".

  SvaraRadera
 2. Vad jag förstår har ni GOGGLE bloggar - hur kan VGR gå in och blocka dessa - ligger data på deras servrar? Mycket märkligt agerande detta. Bloggägaren torde ju vara ansvarig utgivare och i så fall är detta ett grovt grundlagsbrott. Även om bloggägaren inte är det kan det knappast vara klokt att begränsa medborgares kommentarer och klassa dem som olämpliga. Då klassar man ju åsikter som olämpliga och begränsar medborgares sätt att uttrycka dem. VGR mår inte bra som organisation och organisationer med så här lågt i tak har en utmätt tid. Hoppas media tar tag i detta !

  SvaraRadera
 3. Hur kan VGR blocka en sida med hänvisning att det bryter mot ett regelverk för att sedan öppna samma sida detta då de blivit "avslöjade". Principen i dessa frågor är INTE att agera först och tänka sedan, utan tvärtom. I normala fall har man en kommunikation INNAN. Varför var det panik här? Vem kände sådan panik att blocka inlägget? Den som gjort detta har gjort sig skyldig till ett brott mot grundlagen och yttrandefriheten. Frånvaron av förklaring visar att ingen vill ta ansvar. IT avdelningen förstod nog inte vad de blev ålagda att göra och den som har ansvaret vill inte ta det. Vem kan det vara? Vem hade sådan panik att den aktuella kommentaren inte skulle synas - hur som helst - NU kommer den synas i press och media. Oj, vad VGR kommer få "betala" här. Men vem kan det vara?

  SvaraRadera
 4. Jakten på oss med avvikande ideer om sjukvården i Bohuslän kommer att fortsätta iaf till strukturbeslutet från starten före VGregionens bildande omprövas.

  SvaraRadera
 5. Klarläggande!
  VGR kan alltså inte blockera kommentarer eller sidor för andra än de 50 500 anställda vid regionen som alltså på jobbet befinner sig inne i VG-regionens nät. Utanför sitt nät har VG-regionen inte kunnat påverka möjligheterna att läsa webbsidor.

  SvaraRadera
 6. Kommentar "Klarläggande"
  Det gör saken än mer besynnerlig. Man har alltså för de anställda stängt sidor om de tittar på dem på via VGR datorer på basis av vad som står i kommentaren/ bloggen därför att det är det enda man kommer åt. De anser det "skadligt" för de anställda att ha eller ens bara läsa dessa "åsikter". Fantastiskt !!! Helt fantastiskt !!! Lagligt är det ingen skillnad, men hur barnsligt får vuxna människor agera? Nu skattar i alla fal jag!!!

  SvaraRadera
 7. Glömde i min kommentar också att nämna att VGR numera har ett antal publika datorer på museer, arkiv och bibliotek. Även dessa ligger inne i VGR-nät och omfattas av kontrollen.

  SvaraRadera
 8. Var inte politikern Blom inne på Bohusläns Museum och slängde RUS medlemsblanketter i papperskorgen en gång? Kanske dags att flytta museet till Västergötland så man har mer kontroll på saker som sker innanför dess väggar. Verkar vara en farlig arbetsplats ;-)

  SvaraRadera
 9. VGR och 1984
  Lyfter man upp detta blir konsekvenserna allvarliga och likheter med boken 1984 ligger nära. Här har vi alltså en av offentliga Sveriges största arbetsgivare som blockar åsikter både för personal och befolkning (på ex offentliga datorer). Eftersom VGR är dominerande vad gäller information, service och folkbildning i regionen blir perspektivet skrämmande. Vad är nästa steg - har man tagit detta steg är ju åsiktsregistrering via avläsning av hemsidor säkert redan vardag. Dessa uppgifter kan man använda vid tillsättning av högre tjänster så inte "fel" åsikt kommer in i regionen. Man kan tänka sig tvärtom - att man (likt i 1984) "straffar" fel åsikter - inte fysiskt utan på annat sätt. Perspektiven hissnar - är vi där redan idag alltså?

  SvaraRadera
 10. Jag som anställd och sjukskriven hos regionen har alltså blivit avstängd så att mina arbetskamrater inte längre kan följa med på min hemsida. Annars kunde de sätta sig på en rast och komma med en rolig kommentar eller lite uppmuntran.
  Jag som är helt censurerad väntar ivrigt på om det kommer några svar!
  Simone

  SvaraRadera
 11. Det är så konstigt att ingen från Uddevalla kommun reagerar. Att inte stiftelsen för Bohusläns museum reagerar förstår alla - bara 1 av 6 ledamöter kommer från Bohuslän så de andra 5 ser väl sitt levebröd försvinna om de kritiserar den STORA REGIONENEN !!!!

  Fast egentligen är perspektivet skrämmande. Varför har inte stiftelsen som skall bevaka ett av Sveriges mest besökta museer reagerat (accepterar de att besökarna INTE skall läsa kritiska röster?) - eller gör de det från ett regionalt perspektiv - dvs man tystar, kväver och vill tysta "oliktänkande" - hrrrrm - ja, kanske det är närmare till motsatsen är bevisad !

  Läsaren må tycka jag är paranoid, men när man ser hur VGR agerar - då känns Nordkorea, Kina, Sovjet och DDR närvarande.

  Min far var diplomat i ett liknande land och det var på detta sätt man agerade - innan man gick till fysik handling.... för mig - som då var barn - kryper det efter ryggen. Och då lever jag i Sverige - om än IT Sverige år 2007 ....

  SvaraRadera
 12. Nu är det såhär (har jag som anställd upptäckt) att det är inte bara dessa 2 sidor som är spärrade, utan alla som har en blogg på blogspot.com är spärrade. Varför förstår jag inte. Blogg.se är tex INTE spärrat. (I alla fall inte igår). Konstigt är det i alla fall. SKulle det vara så farligt att läsa bloggar. Man har väl raster och kan då sitta och slösurfa, eller....

  SvaraRadera
 13. Och lägg då till att bloggar är ett av politikernas främsta kanaler idag se Engdhal; se Simonsson på S sidan och se resten...

  Inte undra på att man vill styra detta - för politiker är ju detta livsfarligt !!! Så mkt står på spel rent personligt - pension, lön, styrelseuppdrag, samhälls acceptans, styrelsearvoden, samanträdesarvoden, mötesarvoden --- allt det som ex politiker i Uddevalla dragit över med marginal så man får dra i svångremmen för övrigt ...

  SvaraRadera
 14. Vi hör inget, vi ser inget, vi säger inget. Kan det kanske var de som vill driva igenom strukturförändringen till varje pris som har censurerat inlägget, nämligen den socialdemokratiskt styrda s+fp+c majoriteten? Censur är ett illdåd precis som det beskrivs i citatet nedan.

  ”Därför är censureringarna ett illdåd. Och av det har vi många exempel i den moderna historien. Och de är i allmänhet förbundna med ett namn: Nordkorea, Kina, Cuba, Zimbabwe, Burma.

  Där har censureringarna triumferat, men eftervärldens dom har fallit hård över dem som burit ansvaret. Nu fogas ett nytt namn till raden:
  VästraGötalandsregionen hösten 2007”.

  SvaraRadera
 15. Det är skrämmande att VGR filtrerar bort en blogg med kritik mot strukturförändringen (läs: nedläggningen av Uddevalla sjukhus inom 5-10år). Att ha en It-enhet som inte kan förklara varför sidan filtrerats måste vara oroväckande för politikerna eftersom journaler m.m skall skyddas. Någon måste ha gjort detta aktivt och detta har isåfall loggats. Denna personen måste kunna berätta vem som har gett instruktionen att sidorna skulle stängas för alla VGR:s datorer, inklusive de publika. Om detta tystas ner är det en gigantisk skandal.

  SvaraRadera
 16. Jag kommer inte in på fritturhjartat idag... jag är anställd i VGR och är mycket intresserad av alla regionmedborgares åsikter, om t ex strukturbeslutet...

  SvaraRadera
 17. vill bara säga att det verkar som om de styrande i regionen och i Nu-sjukvården inte vill ha någon debatt om Uddevalla sjukhus framtid. Tidigare svarade tjänstemän som Sten Axelsson och politiker som Karin Engdahl på debattinlägg och insändare. NU-sjukvården köpte till och med annonser för att beskriva förträffligheten med att flytta akuten till NÄL. Nu är det knäpptyst. Verkar underligt att de skulle blockera vissa bloggar eftersom de inte ens bryr sig om att bemöta inlägg i debatten.

  SvaraRadera
 18. äh, lägg av. Det är amerikansk PRODUKT, inte en tjänst från ett amerikanskt företag. http://www.websense.com/. Som alla andra tekniska lösningar är den inte perfekt utan måste justeras och konfigureras för att tillåta/blockera det man vill. Bra att du klagade direkt. Jag är dock väldigt imponerad att du fick hjälp + svar ;)

  "En med insyn"

  SvaraRadera