2007-10-29

Bohusläningen 1878 - 2007


Wille Ängermark saknar, liksom undertecknad, Bohusläningens logotype som togs bort i höstas. Den har funnits i tidningen 1878 - 2007. Wille berättar här om logotypen:
"Man ser en silltunna, det fanns tunnbinderi i Uddevalla (det var sillperiod 1870-1899), Ett ankare, en fyrkantig bal (papper?), en ångbåt, två båtar som lägger ut en vad. Det hänger en vad till vänster om ankaret
Bilden är xylografi, som är signerad av xylografen W. Mewes, som bl. a. skar bilder till Ny Illustrerad Tidning.
Det är en form av träsnitt men gjordes med stickel på ändträ av buxbom. Tekniken är lysande och numera utdöd. Man skar ut bilden för tryckning och då använde man själva stocken i tryckpressen. Jag vet inte om man kunde göra klichéer 1878?
Jag skall leta efter konstnären i litteraturen. Nu kan man inte göra sådana loggor och det är rent oanständigt att inte ha den kvar. Jag vet inte hur vanliga de var på tidningarna men Ture Malmgren ville ha det bästa.

Albert Engström berättar om en "xylograf" som hette Kalle Andersson i en av sina böcker. Det finn väl att läsa mer i Allhems konstlexikon som finns på museet"
.

Läs om xylografi http://sv.wikipedia.org/wiki/Xylografi
Eftersom Bohusläningen nu har skrotat logotypen tar jag mig friheten att i fortsättningen publicera den längst ner här på Uddevallabloggens förstasida.//

1 kommentar:

  1. Utmärkt av dig!Det är underbart att en sådan produkt av ett excellenta hantverk och en symbol som betytt så mycket får leva vidare!
    Bohuslänningen har gjort av med sitt adelsmärke...

    SvaraRadera