2007-10-26

Arkivhandlingar på Uddevalla Energi


I morse hade jag nöjet att få ta del av gamla arkivhandlingar hos Uddevalla Energi vid Strömberget. Företaget håller på att ordna upp sitt arkiv och hittade då en plåtlåda med riktigt gamla handlingar.

Den äldsta handlingen är denna från 1723. Bland namnteckningarna ser vi Jöns Koch som vi i Uddevalla känner för flera saker men kanske främst för att det var han som byggde Margretelund (idag Lagerbergsgatan 25) 1724 och det var också han som startade Kollerö järnbruk vid Risån.
Margretelund sent 1800-tal.

Att den här handlingen finns hos Uddevalla Energi har sannolikt med det faktum att göra att på platsen för Kollerö bruk byggdes en kraftstation som nu drivs av energibolaget.
Det var inte möjligt att på kort tid ingående studera de olika handlingarna i lådan men det föreföll som det mesta var ägohandlingar som har med olika kraftanläggningar att göra. Hur som helst så är får dessa arkivhandlingar absolut inte gallras (=förstöras). Här finns säkerligen intressanta lokalhistoriska uppgifter att hämta.
För det krävs det att någon får till uppgift att gå igenom handlingarna, sortera dem och sedan upprätta en arkivförteckning för dem. Först när man har gjort det kan man säga att handlingarna är tillgängliga för forskningen. Givetvis under förutsättning att de förvaras/placeras på en arkivinstitution där personal kan ta fram dem vid behov.
Tills vidare har de en säker förvaring i arkivet hos Uddevalla Energi. Mer om Kollerö bruk kan man läsa här http://www.uaslektforskare.se/kolleroe%20bruk.htm //

4 kommentarer:

 1. Per-Allan Olsson2019-02-25 13:20

  Vad hände med arkivhandlingarna? Ligger de kvar i arkivet hos Uddevalla Energi?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet faktiskt inte. Inlägget är 12 år gammalt.

   Radera
 2. Dear Gunnar, This is a very old post but I currently work on a research project about the heraldry of the von Koch family and I wonder if you would have a photo of the Jöns Koch letter with a higher resolution in order to see what is its seal?

  SvaraRadera
  Svar
  1. You can send an email to kundservice@uddevallaenergi.se or bjorn.wolgast@uddevallaenergi.se

   Radera