2007-10-06

Var finns gamla fotoarkiv?


Sune Gunnarsson frågar:

"Vet du vad som hänt med negativ från nedlagda fotoateljéer? Har de tagits över av någon kvarvarande eller arkiverats någonstans? Jag har bilder från ateljé Fotosalongen (Kålgårdsbergsg 3, i Uddevalla) från 1971 och undrar om negativen finns kvar. Tack på förhand!"
Rent allmänt kan jag väl säga att det finns ingen lag som säger att fotoateljéerna skall spara negativen för framtiden. Det kan därför i de flesta fall innebära att negativen går till tippen.
I Bohusläns museums bildarkiv finns det dock några större samlingar från kända fotografer. Uddevallafotograferna Maria Lundbäcks och Ture Nihléns fotosamlingar finns på museet och likaså Oskar Färdigs, Munkedal, och Ingeborg Enanders, Stenungsund.
Just i fallet Fotosalongen har jag dock ett glädjande besked till dig. Jan-Erik Johansson (bilden) som i många år drivit Ateljé Karlheden vid Kungsgatan har berättat för mig att negativen finns hos honom.
Fotosalongen drevs länge av Knut Andersson och han överlät ateljén på en ny innehavare men det blev bara en kort tid innan företaget gick i konkurs. Jan-Erik köpte då negativarkivet av konkursboet, men han låter också hälsa att det är inte helt lätt att hitta i Fotosalongens arkiv.//

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar