2007-10-16

Är de Gamla hajarna borta?


Uddevalla Simförenings hus på Lagerbergsgatan.

I går kungjorde styrelserna i Uddevalla Simförening och Skäret SS att man tänker föreslå sina respektive årsmöten om en sammanslagning av föreningarna i februari 2008.

En gång i tiden bildades Skäret SS som en utbrytning ur USF. I början av 1980-talet var jag sekreterare i Skäret SS och styrelserna i de båda simföreningarna bildade en arbetsgrupp med avsikt att slå ihop föreningarna.

Allt var frid och fröjd. Båda styrelserna var rörande eniga och simmarna såg fram emot sammanslagningen. Planen var att Skäret SS skulle ha sitt årsmöte en kväll i februari 1984 och dagen därpå var det USF:s tur. Ordförande i Skäret SS var Jan Fogelin och då han frågade årsmötet om det var dess mening att slå ihop föreningarna blev svaret ett rungande: "JA!".

Glada över detta kunde vi så meddela kamraterna i USF beskedet att vi gjort vårt för att få till stånd sammanslagningen.

Nästa kväll var det så USF:s årsmöte och döm om vår förvåning och besvikelse då vi fick höra att årsmötet hade sagt nej till sammanslagningen.

Det som hade hänt var att en veterangrupp som kallade sig "Gamla hajar" slutit upp mangrant och gick emot sammanslagningen och alltså lyckats få majoritet.

Enligt uppgifter jag hörde då hade flera av dem inte varit medlemmar i Uddevalla Simförening på många år men löst medlemsavgift samma dag som årsmötet. En välplanerad kupp med andra ord!

Besvikelsen bland ungdomarna var stor och flera av USF:s simmare gick över till Skäret.

Nu, drygt 20 år senare, gör de båda föreningarna ett nytt försök. Jag hoppas att de lyckas men vill också skicka med en maning att inte ta ut något i förskott. "Gamla hajar" kanske ännu en gång lurar i vassen?//

11 kommentarer:

 1. Som tidigare anställd på Uddevalla Simförenings kansli (numera pensionär) vill jag bemöta dina nedlåtande uttryck om "Gamla Hajar". Föreningens högsta utmärkelse, som delats ut sedan 1941 (dock inte varje år) är ett Guldmärke med föreningens märke i guld och emalj och detta tilldelas (citat från föreningens stadgar) "person som gjort sig synnerligen förtjänt om föreningen eller på ett utmärkt sätt befrämjat dess syften". Tiden som personen ska ha jobbat i föreningen är minst 10 år. När styrelsen beslutar att tilldela en medlem guldmärket, är personen medlem i Guldklubben Hajarna. Föreningen har ju, som Du kanske vet, hajar i klubbmärket. Innehavare av föreningens högsta utmärkelse är både kvinnor och män, äldre och yngre.
  Så eftersom beteckningen Gamla Hajar inte finns är de väl borta. Däremot finns Guldklubben Hajarna som är innehavare av föreningens guldmärke.

  SvaraRadera
 2. Hej Irene!
  Jag ber om ursäkt om jag har trampat gamla hajar på tårna!
  Jag visste faktiskt inte att det var en utmärkelse man fick för välförtjänt arbete i USF. Sorry!
  Hoppas emellertid att den förestående sammanslagningen är för simningens bästa.

  SvaraRadera
 3. Dålig ursäkt och uppenbarligen inte menad.
  Varför annars fortsätta med "gamla hajar" när du nu vet, att det är både felaktigt och nedlåtande.
  Om "den förestående sammanslagningen" blir verklighet eller inte, har vi ännu inte sett.

  SvaraRadera
 4. Hej Maggan!
  Vi tar det från början. Jag satt i Skärets styrelse vid det förra sammanslagningsförsöket 1984. Vi arbetade länge tillsammans med USF:s styrelse i fullt samförstånd. Vi var HELT ENIGA i båda styrelserna om att det var bra att slå ihop föreningarna. Med detta förslag gick vi till våra respektive årsmöten. Skäret ena dagen och USF nästa dag. Skärets årsmöte röstade enhälligt enligt förslaget. Nästa kväll fick jag veta av Skärets ordförande att USF:s årsmöte sagt nej till sammanslagningen. Någon tid senare hade de båda föreningarnas styrelser ett gemensamt möte för att begrunda vad som hänt. Då uttryckte någon av kamraterna i USF:s (!) styrelse att det kommit en massa "gamla hajar" och röstat mot förslaget. Vidare hette det att en falang inom USF hade raggat "gamla hajar" som inte varit medlemmar i föreningen på flera år och som nu löst medlemsavgiften enkom för att gå på mötet och sänka förslaget om sammanslagning. Vi tyckte i båda styrelserna att det var ett märkligt beteende av dessa personer. Som bekant blev också många ungdomar i USF väldigt besvikna och gick över till Skäret efter årsmötena.

  Som jag försökte förklara i mitt svar på Irenes kommentar hade jag INGEN ANING om att Guldklubben Hajarna existerade, förrän jag läst hennes kommentar, dvs 24 år senare. Jag gick alltså helt på den information som styrelsemedlemmar i USF vidarebefordrat på det sätt som jag beskivit ovan. Det var för det jag försökte be om ursäkt! Jag säger det igen: Om jag trampat någon i Gulklubben Hajarna på tårna så ber jag om ursäkt!Det var inte min mening att yttra mig nedlåtande om engagerade och ideellt arbetande föreningsmedlemmar.
  Du antyder i sista meningen, Maggan, att frågan fortfarande upprör medlemmar i USF: Om "den förestående sammanslagningen" blir verklighet eller inte, har vi ännu inte sett.

  Där satt den! Läget tycks vara liknande det för 24 år sedan. Det var också det jag försökte spekulera i i mitt ursprungliga inlägg från oktober. Därmed tar inte jag ställning i frågan, men jag får uppfattningen att det fortfarande finns gammalt groll mellan föreningarna.

  SvaraRadera
 5. Hej Gunnar!
  Kanske skall man kolla sina källor, innan man yppar sig för den stora massan.
  "Den förestående sammanslagningen" var citat från dig, därför citationstecknen.
  Du får det att låta, som om allt är klart med sammanslagning mellan Skäret och USF.
  Var har du fått den informationen ifrån? Samma källa som berättade för dig om "gamla hajar"?
  Är det så att det är klart med sammanslagning, upprör det naturligtvis USF:are, som inte hållits informerade och inte fått möjlighet att säga sin mening.
  Jag trodde i min enfald, att så här stora beslut tas gemensamt på ett årsmöte. Innan man går till media och deklarerar det.
  Inte trodde jag, att enbart styrelsen kunde ta ett sådant beslut. Men så gick det tydligen till för 24 år sedan. Det kanske var därför det inte blev något den gången.
  Eventuella upprörda känslor i ett sådant läge förvånar inte mig och jag kan inte anse, att det har med gammalt groll att göra.
  Du kanske tycker, att det är OK att bli överkörd i en demokratisk församling.
  Det tycker inte jag och då spelar det ingen roll vilken församling det gäller.
  Därmed tar inte heller jag ställning i själva sakfrågan.

  SvaraRadera
 6. Hej igen Maggan!
  Jag tror inte att vi kommer särskilt mycket längre i vår debatt. När jag i höstas skrev den här artikeln om "den förestående sammanlagningen" av de båda föreningarna så var det en reaktion på det jag läste i Bohusläningen. Det verkade klappat och klart med sammanslagningen. Sak samma på föreningarnas hemsidor. Jag tycker det verkar som man tror att det hela också är klart.
  Vad jag möjligen ville med det här inlägget var att varna för att det kanske inte är så lätt som vi trodde den gången. Skärets styrelse hade diskuterat mycket med sina medlemmar och var tämligen säkra på vad årsmötet skulle säga. Uppenbarligen var det inte så i USF.
  Det är dock ingen, vare sig i Skäret eller USF, som har varit i kontakt med mig i den nu aktuella frågan. Det var helt mina egna funderingar.

  Jag delar din uppfattning om att det är respektive årsmöten som skall besluta, dvs medlemmarna i demokratisk ordning.

  Jag läste om de kommande årsmötena i dagens Bohusläningen och ser att USF denna gången skall ha sitt årsmöte först. Möjligen kan det vara av taktiska skäl, vad vet jag? Spännande blir det i alla fall.

  SvaraRadera
 7. Trevligt att "prata" med dig Gunnar.
  För att allt slutligen skall bli rätt vill jag ändå påpeka, att din framtidsvision "den förestående sammanslagningen" nämns i ditt svar till Irene den 5 februari 2008.
  Det blir en spännande fortsättning både i Uddevalla och i USA. Där kan heller inget tas för givet.

  En trevlig helg önskar jag dig.

  SvaraRadera
 8. Hej igen Maggan!

  Borde naturligtvis skrivit "den föreslagna förestående sammanställningen". Hela mitt inlägg andades ju en tveksamhet om detta kommer att gå vägen.
  I dagens (2008-02-08) Bohusläningen ser jag under rubiken "För 25 år sedan" att jag dessutom mindes fel på årtalet. Det var således 1983 som "dramatiken" utspelade sig. När man läser dagens artikel ´ser man att de båda ordförandena är väldigt segervissa.
  Frågan är om det lyckas denna gången? Jag är inte säker.

  God helg!

  SvaraRadera
 9. Gunnar!
  I Din kommentar till Maggan den 7/2 skriver Du att USF har sitt kommande årsmöte före Skäret, "möjligen av taktiska skäl". Är det möjligen att samma taktiska skäl ligger bakom att ett flertal personer från Skäret i elfte timmen löst medlemskort i USF. Bl a Skärets ordförande och chefstränare?

  SvaraRadera
 10. Jaha du, Gunnar.
  Vi hade ju sagt farväl du och jag, men efter Irenes inlägg idag, 11 febr., tar jag nog upp kontakten igen.
  Jag tyckte, att det var lite underligt hur du kunde veta, att Skäret skulle ha sitt möte efter USF. Men jag kanske missade den informationen i Bohusläningen. På nätet hittade jag den inte.
  Därför har jag en liten misstanke, att du är mer insatt än vad du vill göra sken av.
  Du kanske kan bekräfta vad Irene skriver om USF:s nya medlemmar?
  Åsikter vet vi ju att du har. Vad tycker du om detta handlande? "Hajarna" hade i alla fall troget arbetat för sin föreningen i många år, innan de röstade.
  Nu vet vi, om Irenes information är riktig, att det inte är USF:s medlemmar som vill "gifta sig" med Skäret. Det är Skäret som vill "gifta sig" med USF.
  Tanken slår mig, eftersom ålderskillnaden är så stor, att det inte är attraktionen och kärleken som drar. När det inte är det, brukar det vara "hemgiften".
  Ordföranden i Skäret vet mycket väl vad "brudkistan" innehåller.
  Kan det vara så, att det inte är simningens väl och ve, som inspirerar Skäret utan att det i stället är "hemgiften" som lockar?

  SvaraRadera
 11. Herre gud! Ja detta blev en följetong. Alls inte min mening då jag i oktober skrev mitt inlägg som väl i huvudsak gick ut på att det inte är så lätt att slå ihop föreningar, av vad slag de vara må. Vår debatt bekräftar att allt inte var frid och fröjd som man fick uppfattningen om att det var då jag läste Bohusläningen i höstas.
  Låt mig göra klart en sak väldigt tydligt (om det inte framgått tidigare). INGEN har varit i kontakt med mig i denna frågan, förutom du och Irene med era kommentarer. Det var och är helt och hållet mina egna funderingar.
  Jag har ingen relation till någon av föreningarna idag. Men, jag blir väldigt förvånad då jag läser Irenes senaste inlägg att funktionärer i Skäret har gått in som medlemmar i USF. Jag förstår därför era misstankar om konspiration.
  Det jag skrev om att USF:s årsmöte ligger före Skärets läste jag i Bohusläningen och funderade på varför? Vi får väl se om sammanslagningen lyckas, men jag är lika skeptisk som tidigare.

  SvaraRadera