2007-10-03

ABF Fotoklubb 30 år


De fotograferande medlemmarna i ABF Fotoklubb syns överallt där det händer något i Uddevalla. Här är Vambola Kallaste vid invigningen av Strandpromenaden den 26 augusti 2006.

I år fyller fotoklubben 30 år och det skall naturligtvis firas.

ABF Fotoklubb bildades i januari 1977 som ett resultat av två genomförda nybörjarkurser i fotografering som ABF arrangerade. Inriktningen var given från början, det gällde att dokumentera Uddevalla och dess omgivningar. Med stor entusiasm begav sig de nya medlemmarna ut bland folkvimlet och fotograferade både vardagliga och udda händelser. Idag har fotoklubben drygt 180 medlemmar.
Bosse Ljungqvist med barn och kamera. Det var smålänningen Bosse som var den drivande kraften bakom bildandet av ABF Fotoklubb.

Fotoklubbens dåvarande ordförande Bosse Ljungkvist skrev för 15 år sedan i ett förord:
Det är viktigt att blicka tillbaka även om det smärtsamt påminner mig om att de sista femton åren gått alldeles för fort. Det känns ju inte som det var särskilt länge sedan som vi satt där på Svedjestråket en vinterkväll och beslöt bilda ABF:s Fotoklubb. Stig, Gunnar, Curt, Rune, Roland, jag och några till.
Vi träffades i ett par fotocirklar, på den tiden ett ovanligt studiecirkelämne i ABF. Vi höll faktiskt till i en liten källarlokal i det hyreshus där jag bodde och med min mörkrumsutrustning som hjälp. Vi trivdes tillsammans och vi tyckte att en klubb, präglad av konkurrensfri verksamhet, kamratskap och gemensamma aktiviteter vore en bra fortsättning på våra cirklar
.
"Vad skall det tjäna till. Det finns ju redan fotoklubb i Uddevalla. Det behövs väl inte en till”? Ja, det hördes varnande ord från många håll. Men ABF ställde upp med hjälp till lokaler och utrustning och vi själva var entusiastiska. Så det hela drogs igång".

Med facit i hand 15 år efter att Bosse Ljungkvist skrev dessa ord och 30 år efter bildandet av en fortfarande stor och aktiv fotoklubb är det bara att gratulera pionjärerna.

Fotoklubben har idag ett eget bokförlag där medlemmarna har varit med om att framställa 8 boktitlar och då ofta med bild som huvudtema. Bland titlarna finns Uddevallabilder, Herrestad – en bygd i förvandling och Dikt och Verklighet. Under jubileumsåret 1998 fotograferade klubbmedlemmarna massor av händelser som resulterade i jubileumsboken Uddevalla 500 år.Den lille parveln på bilden återfinns i boken Uddevallabilder 1988 - 1992 och har väl nu hunnit bli vuxen.
Klubben står även bakom utgivningen av Uddevallaalmanackan med gamla bilder från kommunen. 2008 års utgåva som just har kommit är den 21:a i ordningen. Almanackan brukar ha en ”strykande” åtgång och är idag ett givet samlarobjekt för många uddevallabor.

Många fotoutställningar har gjorts av medlemmarna i klubbens regi och visats runt om i Bohuslän såsom Bohusläns kustnatur, I Taubes farvatten, Stenhuggare, Kollektiva bilder 1977-1986. Ett flertal utställningar har gjorts på temat Uddevallavarvet. Många mindre skärmutställningar har även ”sett dagens ljus i fotoklubbens mörkrum”.

Klubben har framställt tre vykortsserier med gamla samt nytagna bilder på samma motiv, alltså två vyer på samma kort där man kan jämföra och se förändringar.

Många kända fotografer har gästat ABF Fotoklubb genom åren. Ofta har dessa evenemang varit förlagda på Folkets Hus eller Bohusläns museum. Detta för att allmänheten skall ha möjlighet ta del av vackra bilder och intressanta berättelser. Bland dessa finns Hasse Persson, Sven Gillsäter, Ulf Sjöstedt, Thore Hagman, Bo Kristiansson, Sven Lundin (Yrvind), Jan Töve, Bertil Pettersson (björnfotografen) och Anders Gissla.

På det sättet som ABF Fotoklubb har arbetat och lagt upp sin verksamhet har det aldrig varit aktuellt för medlemmarna att fotografera för att tävla utan att i stället visa och dokumentera vårt vardagsliv.Det har blivit många bilder från demonstrationer om sjukvården genom åren....Jubileumsfirandet börjar på Bohusläns museum i Uddevalla lördag 6/10 kl 12 med invigning av en fotoutställning om ABF Fotoklubbs 30-åriga historia. Jag har tjuvtittat på de härliga bilderna. I utställningen kommer även att visas ett smakprov på de bilder som kommer att vara med i boken En dag i Uddevalla, projektet där alla uddevallabor i våras bjöds in för att fotografera Uddevalla som det såg ut just fredagen 1 juni i år.

Det som ABF Fotoklubb har gjort och fortfarande gör då klubben dokumenterar vardagslivet i Uddevalla är inget annat än en stor kulturgärning. 1993 fick fotoklubben Bohuslandstingets kulturstipendium för ett projekt där alla hus i centrala Uddevalla dokumenterades. Jubileumsåret 1998 fick klubben mycket välförtjänt Uddevalla kommuns kulturpris.
På fredag 19/10 är det så dags för klubbmedlemmarna att tillsammans fira 30 framgångsrika år med lite god mat och stämningshöjande underhållning. Jag hoppas att ni får en jättetrevlig fest, det är ni värda!
STORT GRATTIS!//

1 kommentar: