2007-10-08

En värdetransport som hette duga....

Uddevalla Hembygdsförening bildades 1984 och något av det första vi gjorde var att skaffa oss ett postgirokonto. Det har fungerat alldeles utmärkt till dess att Posten slogs sönder och delades upp i diverse bolag. Postgirot blev Plusgirot och de vill tydligen inte ha några kunder. Därför beslutade hembygdsföreningens styrelse att gå över till bankgiro. Det var (är) inte lätt. Vi ville ju ha med oss våra pengar.....

Vår utmärkte kassör Gunnar Malm har hållit på en längre tid med att försöka få över pengarna från Plusgirot till vårt konto på Sweddbääänk. Från Plusgirot upplyste man att föreningens plusgirokonto bara var fiktivt, så det gick inte! I ordboken betyder fiktivt påhittat och uppdiktat! Jaha!?

Då måste väl Postgirot ha hittat på det för föreningen har som sagt haft det sedan 1984? I alla fall var det stört omöjligt att via internetbank eller på annat sätt få fört över pengarna till Sweddbääänk. Men, det skulle gå bra att ta ut pengarna från Svensk Kassaservice så i förra veckan bestämde kassören Gunnar Malm och jag oss för att gå till Svensk Kassaservice och ta ut föreningens pengar.

Vi gick dit i dag och det var inte en skäl i lokalen mer än de två kassörskorna så det såg bra ut. Gunnar Malm fyllde i en uttagsblankett med beloppet 220 000 kr och klev fram till luckan. Jag var med som bodyguard (eller möjligen kontrollant?) ifall vi skulle tvingas gå längs Kungsgatan med fickorna fulla med kontanter. Något värdetransportrån ville vi ju inte vara med om!

Kassörskan bleknade då hon tittade på blanketten och pep:"Man får bara ta ut 25 000 åt gången!". Vi övervägde en stund om vi skulle fylla i åtta stycken uttagsblanketter med 25 000 kronor vardera och en nionde med 20 000 kr och så köa bakom varandra och turas om att ta ut beloppen ett åt gången. Kassörskan anade väl argan list för plötsligt sa hon: "Men ni kan ju gå till Nordea, de äger Plusgirot!"

Vi tog henne på orden och knallade Kungsgatan ner till Nordea. Om det inte var några kunder på Svensk Kassaservice så var det i gengäld så in i Norden med kunder på Nordea som alla väntade på sin tur. Personalen tog det också lugnt så det tog sin lilla tid. Gunnar Malm hann gott och väl fylla i en ny uttagsblankett.

Efter en evighet blev det så vår tur. Precis som vid Svensk Kassaservice så bleknade kassörskan då hon såg beloppet vi ville ta ut. Efter att ha informerat om att så mycket pengar måste man beställa några dagar i förväg kom hon ändå med den geniala lösningen att hon kunde ju skriva ut en postväxel. Bra tyckte vi och efter att ha ringt någon, förmodligen i Stockholm, för att kontrollera att Gunnar Malm var behörig firmatecknare så skrev hon ut postväxeln ganska snabbt och satte för säkerhets skull dit en stor och rejäl stämpel mitt på.

Glada i hågen och med en nyutfärdad postväxel i handen gick vi så till Sweddbääänk. Där fyllde Gunnar Malm i en ny uttagsblankett. Ja det gjorde han faktiskt tills han insåg att det var en insättningsblankett han skulle fylla i! Shit! Det var bara att kasta uttagsblanketten och i stället fylla i en insättningsblankett.

Efter en stunds väntan, för det var faktiskt en del kunder på Sweddbääänk också, kom vi så fram till disken. Den unga damen i kassan tog emot postväxeln, vände och vred på den och sa till Gunnar Malm: "Har du legitimation?" - "Det trodde jag man bara behövde då man skulle ta ut pengar? försökte jag - "Här är vi noggranna", blev svaret, varvid den unga damen tog telefonluren och ringde, förmodligen till Stockholm, för att kontrollera att Gunnar Malm var behörig firmatecknare.

Han blev godkänd! Med kvitto i handen lämnade vi lättade Sweddbääänk och kände oss riktigt upprymda över dagens bedrift.

Men dramat är förmodligen inte över. Plusgirokontot skall avslutas också och det blir säkert en rysare - trots att kontot bara är fiktivt!//

3 kommentarer:

 1. Undras om ni skulle försökt med ett sånt där SMS-lån istället? Det verkar gå lättare.
  Världen är bra konstig ändå (men på nåt sätt känner man igen sig)!

  SvaraRadera
 2. Gratulerar till att ni nu lyckats lämnat Svensk Kassa Service (särstavning passar här) och lycka till i svenskaklingande Swedbank!
  -loa

  SvaraRadera
 3. "Visst finns det mål och mening med vår färd,
  men det är vägen som är mödan värd".
  (Citat: Karin Boyes "I rörelse", gjort av en som slapp vandra denna Via Dolorosa).
  Det kanske lämpar sig bättre med Esias Tegnér:"Friskt mod i gossar blå". Det var ju två "krutgubbar" som utförde stordådet!

  SvaraRadera