2007-07-09

Underås


Jag får en fråga om stadsdelen Underås, dvs bostadsområdet väster om Uddevalla sjukhus. Det är alltså husen som ligger vid Stjärngatan, Underåsgatan, Jarlsgatan och Vintergatan. Däremot så försvann Norra Järnvägsgatan då stadsmotorvägen byggdes på 1970-talet. I viss mån kan också Annegretebergsgatan räknas till området. Idag har inte heller den gatan någon bostadsadress.

Själva namnet Underås kommer från konsul Cösters stora villa som byggdes 1889 på den plats där Västerskolan nu ligger. Infarten till Underås var från Strömstadsvägen längs en pampig allé i nordlig riktning. Detta var förstås innan Bohusbanan byggdes 1903.

Konsul Cösters villa blev till salu 1920 och 1928 invigdes Max Albin Dahlgrens "Barnhem för flickor" i villan. Dahlgren hade avlidit 1918 och dödsboets alla tillgångar donerades i hans testamente till barnhemmet för flickor. Omräknat i dagen penningvärde motsvarade beloppet drygt 18 miljoner kr. Jag vet inte var jag har läst eller hört det, men Dahlgren lär ha tyckt, att han ville göra något för flickor eftersom Gustafsbergs Barnhus var förbehållet enbart pojkar.

Den gamla villan var inte lätt att anpassa till ett barnhem och när sedan matsalen blev svårt eldhärjad dagen för julafton 1945 föranledde detta att man började fundera på att överge villan.
I stället byggdes 1953 Max Albin Dahlgren skolhem för flickor på tomten. 20 flickor fick här sitt hem. Byggnaden är i dag den Dahlgrenska förskolan.

1955 köpte Uddevalla stad Cösters gamla villa och rev den 1961 för att i stället bygga Västerskolan på tomten.

När husen på bostadsområdet Underås planerades talade man om att de skulle byggas på "Utsiktens äng". Utsiktens bryggeri var den andra dominerande byggnaden på området och bryggeriet ägde en stor del av marken. Bryggeriet var grundlagt 1854 och hade genomgått en omfattande ombyggnad och modernisering 1925-26.

Bohusläningen skriver den 23 februari 1943 att Riksbyggens första bostadskomplex på Underås nu står färdiga. Andra byggmästare var Alvar Elthorp och Gunnar Karlsson. Alvar Elthorp bosatte sig för övrigt själv i ett av husen, Stjärngatan 4 A, och bodde där fram till sin död 1968.

Att lägga märke till är att bostadsområdet Underås alltså byggdes innan man visste att det om några år skulle behövas enormt många nya bostäder i Uddevalla som en följd av Uddevallavarvets tillkomst.
Området har för andra än Underåsborna fört en tämligen anonym tillvaro genom åren. Det finns knappast några bilder att finna i de källor jag brukar leta i vart fall. Däremot verkar det som att de boende själva har trivts gott i området. Tage Berglund, som bott där, beskriver i en artikel i Uddevalla-Posten 1982 Underås som "en lugn och trivsam stadsdel". "Området var en oas utan mopedterror och avgaser ty tiden var sådan att åkaren och vedhandlaren Rudolf Johansson ännu körde ut sina vedkorgar med häst och barnen kunde leka på gatorna med boll, trehjuling och vårarnas "putta kula", skriver Berglund i sin artikel.

Berglund skriver vidare att "frånvaron av sopnedkast gjorde att man fortfarande "gick ut med hinken" och i tvättstugornas lutångor slet husmödrarna sina knogar på de tvättbräden som numera på sin höjd förekommer i något musikband".

Det fanns också en del affärer i området. Frågeställaren minns själv "Joels kiosk" och senare öppnade Valborg Linnea Rappell gottaffär. Barnen kallade henne "Rappan".

Uno Svedung etablerade sin speceriaffär i ransoneringskortens tid och vägg i vägg med Svedung sålde charkuteristen Eriksson både märgpipa och högrev, något som man inte ser så ofta i charkdiskarna i dag.

Hos massören Sandström kunde man få såväl fot- som helkroppsmassage. Det fanns även en damfrisering som hette Labell (La Belle?) i kvarteret. Den innehades av Kerstin Karlsson. Hennes föräldrar Ernst och Elsa Karlsson ägde Norra Tvätten som låg på Jarlsgatan 10. Hyresgästerna i huset delade tvättstigan med Norra Tvätten. Hyresgästerna hade varmvatten bara på torsdagar och fredagar.

Guldsmeden Willard Engdahl bodde på Jarlsgatan 12.

Det skall också ha funnits en man som utförde intarsiaarbeten på Underås.

Utsiktens bryggeri då? Ja till det kommer jag att återkomma senare. Klart är emellertid att Pripps använde det som nederlag de sista åren. Och när det nya nederlaget på Kuröd stod klart 1968 lämnades den pampiga bryggeribyggnaden åt sitt öde, som blev rivning några år senare.//

15 kommentarer:

  1. Samme broder som tipsade om Klintens dansbana visste även att Ville (Wilhard) Engdahls guldsmedsverkstad låg på Jarlsgatan. Hans fru Kerstin var receptionist på Svensk Bilprovning i många år. Är avliden, men en son bor i Lysekil. En kamrat till min fru och mig, som vi tyvärr träffar alltför sällan.
    Enligt min broder skulle massören (fotvårdaren) han hetat Sandström i efternamn; var han höll till? kanske också på Jarlsgatan. Rudolf Johansson kom jag själv lite i kontakt med under hans sista levnadsår.
    Uno och Signe Swedung bodde på Malvavägen, Sockertoppen. Uno är ju borta sedan flera år, men frun lever och är väldigt pigg för sin ålder. Hon har flyttat till södra delarna av Uddevalla, men kan säkert berätta mycket om Underås och staden i övrigt.

    SvaraRadera
  2. Tyckte väl att det klingade fel med Sandberg. Nej så klart. Arne Sandström heter han och bor f n på Jarlsgatan 11. Tidigare Vintergatan 11. Jag har haft hans son som beväring och hälsade på honom bara här om dagen.
    Och undrar om jag inte gick i samma klass som Ville Engdahls son på Margretegärde?

    SvaraRadera
  3. Två små rättelser i min tidigare kommentar: Engdahl hette Willard i förnamn. Enligt sonen fick han namnet efter tungvikts-världsmästaren Jess Willard, som höll titeln 1915-1919, då han slogs ut av själve Jack Dempsey.
    För det andra: Svedung skall efternamnet givetvis stavas; inget w.

    SvaraRadera
  4. Blev jätteglad för denna text om Underås och känner ingen mycket av det som skrivits! Själv bodde jag i det huset som de fördärvat genom att klä in det i grön plåt (syns på sista bilden, Stjärnagatan 8A). Frisersalongen för damer ägdes av min lekkamrat Siv "Sivan" Carlssons mamma eller moster. Inför varje skolavslutning satt jag på den salongen och gjordes fin i håret med locktång. Det fanns också en familj Gröning längst ner på Stjärngatan mot nuvarande motorvägen som hade en taxirörelse. Målaren Axel Hansson bodde även på Stjärngatan. I backen upp mot Västerskolan till vänster låg en vaktmästarbostad. Vaktmästaren hette Lindquist och vi barn hade stor respekt för honom. Jag tror att hans son arbetade på Uddevalla Sparbank och spelade dragspel och höll i julfirandet på Kungstorget i många år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. bengt hejdengård 12-12-29.jätteroligt att läsa om underås,själv bodde ja i affärshuset,jarlsgatan 3e.Jo Svedung stod i affären,sedan såldes det kött och lite annat smått o gott vid dörren bredvid,Herman Hermansson va namnet,frun Hervor Hermansson.

      Radera
  5. Erika Maxvall (numera Sundberg) hade dansskola i lokalen där frisersalongen en gång låg i slutet på 50-talet. Hon bodde på Underås fick sedemera Uddevallas kulturpris för sina insatser inom danskosten.

    SvaraRadera
  6. Hej C A!
    Vaktmästarens som hette Gunnar Lindqvist men han dog tyvärr 1993. Han och jag var dock där vid den gamla vaktmästarebostaden och han berättade om sin uppväxt i det gamla fina huset. Tyvärr är ju även huset borta i dag.

    SvaraRadera
  7. Ytterligare ett litet bidrag om Underås och Västerskolan.
    Jag var elev 1964-65 vid Trollhättans Tekniska gymnasiums filial (för första läsåret),som fanns här (liksom samma stads handelsgymnasium). Minns jag rätt så hette vaktmästaren Karl i förnamn. Sonen Gunnar, som var bankman, kände jag väl. Även fadern hade vi gymnasieelever ett gott "förhållande" med. Tillsyningsläraren var emellertid inte populär. I vår klass gick en grabb, som hade sällskap med en tjej i handelsklassen och vid ett rastslut pussade de varandra, vilket väckte tillsyningslärarens ilska, men han kom ju ingen vart med det. Så pryd kunde man vara ännu på -60-talet.
    Vår huvudlärare på "teknis" hette Carl Magnusson. Han kom från industrin (SOAB), men hade hög akademisk utbildnig och hade ett uppfriskande, svordomfyllt språk, vilket vi inte var vana vid men vi tyckte myckt bra om honom. Han förordade cognac i stället för nitroglycerin vid kärlkramp. Hans hjärta var slitet och han fyllde 64? det året vi var där. Vi skramlade då till en flaska trestjärnig Martell. Denna lät Bosse Callenberg, som gick i klassen, få virad som sjösättnings-champagne. Carl myste gott när han fick den.

    SvaraRadera
  8. Några tankar om Underås skola. Jag minns så väl den gamla träbyggnaden, med en stor trappa inne i huset. Jag gick mitt första skolår där, hösten 1960. Vi elever hade till uppgift några dagar per termin, att sköta om in- och utringning till rasterna. Då fick vi gå ifrån lektionen och springa runt i skolbyggnaden och vifta med en stor klocka typ "pingla", så alla kunde höra att det ringde. Man väntade med spänning, och såg fram emot denna viktiga uppgift.

    SvaraRadera
  9. är det sant som ryktet säger att Jarlsgatan är ett typiskt "pundarställe"?

    SvaraRadera
  10. Stjärngatan 4 på gaveln under taxiåkare Gröning, fanns en konsumbutik samt ett charkuteri och mjölkbutik.
    I början av juli 2009 träffades vi, 4 kamrater som växte upp på Underås och vi var rörande överens om att en finare och trevligare område fanns inte under 50.60-talet
    och en snabb räkning av boende på Underås under den tiden gav vid handen att vi var över 130 tjejer och killar. Ofta var det stora gemensamma intresset fotboll, musik och äpplepallning.
    Jag växte upp i samma hus som Svedung hade sin affär och han var en enastående människa som va rvän med alla på området.
    På Underås bodde människor med olika yrken men en stor del av de boende bestod i anställda vid järnvägen, men far Nils-Erik som var lokförare.
    Jag återkommer med inlägg!
    Hans L (numera Orust)

    SvaraRadera
  11. Hej igen, såg på förra inlägget att avslutningen inte blev riktig så,,
    Min far, Nils-Erik, som var lokförare umgicks gärna i järnvägarnas kretsar och vi kunde ha så många som 12 personer arbetande vid järnvägen i Uddevalla på fackmöte i vårt vardagsrum.
    Hans L (återkommer)

    SvaraRadera
  12. Hej!

    Så roligt att läsa allt ni skrivit, särskilt det som gäller Underås skola. Jag gick där själv i slutet på 50-talet, och jag kan aldrig glömma den vackra byggnaden. Jag minns att det fanns stora pelare i en eller flera salar och högst uppe i byggnaden höll scouterna till. Det var spännande att smyga uppför trappan och titta på deras fina rum med kuddar utlagda i en ring. Naturen runt skolan var fantastisk. På rasterna lekte vi bl.a korvförsäljare med hjälp av löv, pinnar och mossa. En bit ovanför skolan låg en äng dit vi ibland gick med våra fröknar för att leka "sista paret ut" och andra lekar. Min första fröken hette Gudrun Bergil. Vi hade henne bara ett år och därefter en del vikarier. Berit Bryngelsson kom sedan för att stanna lågstadietiden ut. Jag tycker att det var ett helgerån att riva skolan! Vaktmästare Lindqvist minns jag mycket väl. Jag var livrädd för honom, och fick samla mycket mod för att be honom ta fram bollar som hade hamnat under skolbyggnaden.

    SvaraRadera
  13. Jag är en av dessa flickor som tack vare Max Albin Dahlgrens stiftelse fick möjlighet att studera. Både min syster och jag bodde på Dahlgrenska Skolhemmet under vår studietid först på Flickskolan och därefter på Högre Allmänna Läroverket. Vi förstod nog inte då vilken otrolig förmån detta var. Sex och ett halvt år av min tonårstid bodde jag där helt GRATIS. Vi fick mat, logi, skolböcker och till och med en liten veckopeng. Dessutom fick vi många vänner och hade väldigt kul tillsammans. Det var en underbar tid!

    SvaraRadera
  14. Roligt att läsa att Underås har varit ett lugnt och fridfullt område en gång i tiden. Nu är det Uddevallas rövarnäste, fullt med missbrukare och kriminalitet. I alla fall är det så på Jarlsgatan där jag bor. Man kan ju undra när Underås gick från att vara ett lungt område till ett problemområde. Så vitt jag har hört har i alla fall Jarlsgatan länge varit en gata med missbrukare och kriminalitet.

    SvaraRadera