2007-07-10

Lekpark i Teaterplantaget?

I dagens Bohusläningen läser vi att idéerna om en lekpark i Teaterplantaget blir alltmer konkreta. Nu skall det göras en förstudie för att undersöka hur vattensjukt området är och går det att överhuvudtaget att bygga där?
Den här bilden är från en av de årligen återkommande översvämningarna i Uddevalla. Bara i år (januari) har Teaterplantaget varit översvämmat 3 - 4 gånger. Jag tror säkert att det går att bygga där, men till vilken kostnad? Det är inte länge sedan man gjorde förstärkningarbeten av kajen vid Gamla Badhuset för ett flermiljonbelopp.
För övrigt tror jag inte att våra kommunpolitiker till fullo förstår vilket problemområde hela inre hamnen är. De årliga översvämningarna medför skador på befintlig mark och bebyggelse för stora belopp.

En byggnad är jag expert på i detta översvämningsområde och det är Bohusläns museum där jag är fastighetsansvarig (Se min artikel om museet 2007-05-07 här på Uddevallabloggen).
Museet har betydande problem med översvämningsskador. Varje översvämning orsakar nya skador och det känns ganska meningslöst att göra kosmetiska men kostsamma reparationer varje gång då vi vet att snart är det dags igen. Museet har ännu efter drygt två år inte haft ekonomi nog för att kunna laga alla skador efter översvämningen vid stormen Gudrun 2005.
Marken framför museets entré (mellan Museiparken och museet) har sedan museet byggdes 1983 sjunkit med upp till 60 centimeter.

Ta den här stentrappan framför Hörsalen på museet t ex. Den bestod ursprungligen av två trappsteg men efter en del år hade trappan sjunkit så att man fick lägga på ytterligare ett trappsteg och så här ser det ut nu. Hela trappan har fortsatt att sjunka och frågan är om det ens går att lägga på ytterligare trappsteg då det kanske finns risk för att hela härligheten rasar in under byggnaden som står på pålar.

Vad vill jag då ha sagt med detta? Jo, bygg gärna en lekpark men inte i Teaterplantaget! En sådan bör ligga på "torra land".//

5 kommentarer:

  1. Hej !
    Kan bara hålla med dej !!!
    Klart att du skriver "Teater-" också.
    Hur många vet förresten idag att platsen mellan dåvarande teatern och nuvarande simhall var "Ko-torget", kreatursmarknad bl.a. (Rom hade ju sitt Forum Boarium under antiken). Under en tid hade man ju också tältplats för revyer, teater och kanske även cirkus här (c:a senare 1960-tal och en bit in på -70-talet. Jag minns inte allt just nu. Emellertid var Knäppupp med "De sista entusiasterna " här; Povel och Wenche m.fl. samt Nationalteatern med en synnerligen vänster-radikal (sic!) föreställning.
    I sammanhanget undrar jag ju också mycket, huruvida insändaren i Bohusläningen igår om en ev. "stenålders-by" var seriös, eller ironiserade den skrivande (får man hoppas) över planerna på vikinga-by eller liknande.
    Hälsn. Calle.

    SvaraRadera
  2. Ja, Badhuset har väl alltid genom åren gjort skäl för namnet. Man har kunnat "bada" både in- och utvändigt där. Minns när en kompis och jag, strax efter 2.a världskriget, deltog i pappersinsamling. Gamla insamlade tidningar sålde vi till Janssons Skrot för 5 öre kilot. Skrotfirman var ju belägen vid gamla kotorget. Det kunde vara ett veritabelt gyttjebad att ta sig fram i, till skrothandel. En lekplats där torde inte vara så välbetänkt.
    Sedan "stenåldersbyn": jag undrar vem/vilka som, enligt insändarens förslag, skulle vilja, iförda "stenåldersklädsel, svara för servering och annan service där i så fall. Spektakulärt torde i alla fall bli om det realiseras!
    F.ö. är det alltid bra med idéer och förslag. Alla kan ju inte gilla allting och det är lätt att komma med anmärkningar. Låt fantasin flöda!
    Den första Knäpp-Upp revyn i Uddevalla ägde rum 1952. Knäpp-Upp tältet restes på ängarna söder om Göteborgsvägen, strax bortom Folkparken. Där anlades också en ishockeyrink. Vet inte hur länge den fanns kvar där. Är det någon annan som vet?

    SvaraRadera
  3. Hej !
    Kan lämna några kommentarer om Ko-torget (jag skriver med stort k, så länge som vi har stort k för Kungstorget; är alltså republikan.)
    Den sista Knäppupp-revyn "De sista entusiasterna" spelades i tält här 1968. Förutom Povel och Wenche, var Anna Sundquist också med i rollen som skrattmås.
    Nationalteatern var här 1977 med "Teaterprojektet", sitt, i mitt tycke "taffliga" angrepp på social-demokratins arbetarörelse. Eftersom jag är partipolitisk vilde och därtill konfessionslös, så tycker jag som jag vill. Noterbart och förvånande var emellertid att många "gråsossar" var mycket entusiastiska över angreppen på bl.a. Per-Albin, Erlander m.fl.
    Medverkade gjorde bl.a. Sven Wollter, Totta Näslund och Eva Remaeus.
    På planen mellan Folkets Park och Göteborgsvägen hade man tältföreställningar m.m. Jag såg Karl Gerhards tältrevy, även benämnd "Eriksgatan", 1958, i Knäppupps regi. Povel medverkade inte på scenen, men förstås Karl Gerhard och de flesta andra i Knäppupp-gänget, Brita, Gunwer, Martin, Yngve (Gamlin) m.fl. Delta Rythm Boys sjöng. Martin Ljung gjorde "Ester". Verkligen något att minnas. När Karl Gerhard tog i för att sjunga, flög salivdroppar på första bänk, där jag hade turen att sitta. Programbladet har jag kvar.
    "Barnens Dag" hade också tivoli här, åtminstone en gång. Särskilt minns jag William Arnes motorcirkus.
    Platsen är och har ju länge varit Uddevallas cirkusplats.
    Rolf har helt rätt. En hockey-rink sattes också upp på vintrarna; det var ju oftast vintrar då. Rektor Orvar Otterholm, ganska nyss avliden, tillbringade många nätter med att spola vatten till is här åtminstone under början på 1960-talet. Jag var nämligen elev på Praktiska realskolan intill, mellan 1959-64. Vi, d.v.s. "Praktiska", hade även skollokaler på Junogatan, Anegrund. Fysik, kemi och verkstadsarbete i samma lokaler där jag skulle få jobb på KVC (Bohusläns museum) senare i livet.
    "Man förstår livet baklänges, men måste leva det framlänges" (Sören Kirkegaard).
    Hälsn. Calle.

    SvaraRadera
  4. .....att det är lite löjeväckande att se alla dessa ogenomtänkta utspel och infall passera revy.Självklart har Gunnar rätt och det räcker med ett kraftigt regn så står det stora vattenpölar i Teaterplantaget.

    Vi har jättefina områden i och omkring stan som bör användas till invånarnas fromma och turisters lockelse. Och inriktningen bör vara sådant som har naturlig förankring i vår trakt. Landbadet och Gustafsberg borde utvecklas vidare, kanske med en lekplats modell bättre, vad vet jag. Och istället för att bygga en ny simhall skulle vi kanske bygga en kombinerad simhall/badanläggning med ett futuristiskt intressant kallbadhus långt ut i vattnet vid Svenskholmen. Det skulle förlänga både bad- och turistsäsongen och förflytta stan ett snäpp närmare vattnet.

    SvaraRadera
  5. Hur blev det med underhållet av lekplatsen? För barnens del gör det inget med översvämningar, de dagarna är de inte ute å leker ändå. Känns som bästa användningen av en svår plats.
    Däremot är det jättetråkigt att man tar bort alla små, nära lekplatser till förmån för några stora påkostade. Barn behöver inte dyra lekplatser, de behöver lekplatser dit deras föräldrar kan ta dem ofta eller de får gå själva.

    SvaraRadera