2007-11-06

Det kom ett brev...


Bengt Nilsson i Uddevalla kom idag till museet med det här lilla brevet. Det egendomliga är att det hittades nyligen i ett lönnfack i en möbel. Det skulle vara mycket intressant att höra historien om hur det hamnade där.

Brevets format är 16 x 10 cm och framsidan vi ser på den övre bilden utgör en fjärdedel av det, dvs 4 x 5 cm.

Som jag läser det står det: "Den å andra sidan nämnda jungfrun har äfven under sitt sista vistande härstädes lofvat skickeligt nyttjat nådamedlen samt förblifvit oförlofvad, som intygas. Uddevalla d:29 Sept 1788. M. Schröder. Kyrkoherde".

Mattias Schröder, 1738 - 1810, var Uddevallas kyrkoherde från 1777 till sin död. Han var för övrigt den förste som gravsattes på den då nyinvigda Norra Kyrkogården.

En märklig detalj är att det är daterat samma dag, den 29 september 1788, som "Slaget vid Kvistrum" ägde rum.


Vi vänder på brevet och läser på andra sidan. Även här har Mattias Schröder skrivit och hans handstil är fullt läsbar:
"Pigan Caissa Stina Gyllenskruf, född i Hede Sokn, 19 år gammal, som numera vistas i Resteröds Sokn, äger försvarlig Christendomskunskap, har lefvat skickeligt och nyttjat de dyra nådamedlen, här har hon väl ej ingått i någon ägtenskapsförbindelse, men om hon var ledig till ägtenskap, då hon hitkom från Krogstads Pastorat, kan jag i brist af Prästebevis ej intyga. Uddevalla d:23 Juni 1786. M. Schröder. Kyrkoherde."

De nedre raderna är betydligt svårare att läsa och här ber jag Uddevallabloggens läsare om hjälp!

Vad står det alltså längst ned och är det någon som kan tillföra kunskap om vad detta kan vara för ett slags brev? Tacksam för alla synpunkter!//

3 kommentarer:

  1. Vid denna sena timma, kan jag bara se, att det nederst skrivna är undertecknat av Magnus Torén, som enligt artiklar i "Rötter", var präst, ev. prost i Forshälla vid denna tid, d.v.s. oktober 1787. I övrigt bara enstaka ord. Makarna Ängermark kan kanske vara behjälpliga.

    SvaraRadera
  2. Sista raden ser ut som
    : Denna församlingen. Forshella xxx af 6 Oktob 1727.

    SvaraRadera
  3. Sista raden, som Chang skrivit, har jag också tolkat lika, förutom årtalet, vilket jag tror måste vara 1787, eftersom Torén enligt "Rötter" var född 1720 och verksam i Forshälla vid den tid 1770-80-tal, som ärendet gäller.
    Vi får se vad ytterligare studier kan ge.

    SvaraRadera