2007-11-07

U 3503 - högintressant föredrag


Bo Starmark, Lysekil, höll ikväll ett högintressant föredrag om den tyska ubåten U 3503. Bo Starmark är gammal lärare och det märktes. Han artikulerade väl, var väl förberedd och framförallt framförde han historien om den tyska ubåten, som sänktes i Göteborgs skärgård, på ett mycket pedagogiskt sätt.
Det var den tyska ubåtsbesättningen själv som sänkte ubåten i maj 1945. Ubåten bärgades året därpå och de kunskaper Sverige fick av hur den var byggd gjorde att man byggde egna ubåtar med U 3503 som förebild. Dessutom sparade man miljonbelopp i forskning och utveckling genom att kopiera detaljer från den tyska ubåten.
På bilden ser vi Bo Starmark och överdelen av det ena periskopet som han "släpat" med sig från Hönö Fiskemuseum där det finns i vanliga fall.
Vad som var nytt för mig var att ubåtens två dieselmotorer av det tyska märket M.A.N. , efter renovering, hamnade i Uddevalla i slutet av 1940-talet. Bo Starmark visste inte var i Uddevalla de hamnat men kanske någon av Uddevallabloggens läsare har hört talas om detta?//

1 kommentar:

 1. Hej
  Historien om U3503 hörde jag som barn berättas många gånger. Det var min far Lars-Erik Andreasson som i sina berättelser för bekantar och med mina barn öron på helspänn redogjorde mycket noggrant vad som hände maj 1945.
  Min far hade vakten denna kväll och fick order om att ordna med choklad och smörgås till den tyska besättningen.
  Senare på kvällen blev han erbjuden ubåtskaptenens uniform samt en paket som visade sig vara en uppblåsbar enmans gummiflotte. Han tackade nej till uniformen men behöll flotten.
  Denna flotte såldes sedan till en fiskare på en av öarna i Karlskrona skärgård.
  Hur kan jag komma ihåg detta efter så många år?
  Jag var ju förstås besviken att han inte gav flotten till mig. Nu i vuxen ålder så har jag insett att jag faktiskt föddes 7 år senare.
  skulle vara intressant att få bekräftat min fars historia genom att ta del av besättningslistorna och loggen där det borde framgå om han verkligen hade vakten, vart kan jag få fatt i dessa uppgifter?

  Roland Wanner
  rolandwanner1@gmail.com

  SvaraRadera