2007-11-12

Bagges gränd


Anita Canderhed skriver:

"Jag läste för en tid sedan din intressanta artikel om släkten Bagge och såg då att Bagges Gränd revs så sent som 1969-07-03. Jag blev lite förvånad för jag har för mig att det utrymdes på 50-talet, men ok. Det jag funderar över är: Husen som revs var ju väldigt gamla. Finns det möjligen några uppgifter om dessa hus eller fotografier? Jag har endast fotografier på Västerlånggatan 20 från 20-talet. Det låg ju på hörnet Västerlånggatan - Bagges Gränd".

Den här bilden som Gösta Krantz tog på 1960-talet är det närmaste jag kan komma just nu. Det är Västerlånggatan som den gula bilen kör på. Gatan i bildens vänsterkant är Brattgatan. Den går idag inte ända fram till Västerlånggatan. I Brattgatans förlängning på andra sidan Västerlånggatan går Lilla Norrgatan. Den sträcker sig fram till Norra Drottninggatan. Bohusläningens höga hus syns längst bort till vänster i kvarteret.

Bagges gränd skymtar i vänster bildkant där den sträcker sig in i kvarteret. Bagges gränd var kanske mest känd för huset med skylten "Rum för resande" eller som Uddevallahumorn kallade det "Rum för rasande".


Den här bilden är tagen av Maria Lundbäck 1915.


Huset närmast korsningen Västerlånggatan - Lilla Norrgatan på den övre bilden är Frimodigs välbekanta hobbyaffär. Det var den affären som kusinen från landet alltid besökte då han var i Uddevalla. Frimodigs affär flyttade sedan till Södra Drottninggatan.//

1 kommentar:

  1. Lustigt, hade tänkt fråga om Frimodigs. Där köpte jag min första modellplanbyggsats i balsa med tillhörande JETEX-motor. Det var 1958 och jag minns att planet
    tog eld på sin första flygtur och brann upp! Senare blev det köp av glödstiftsmotor och fera byggsatser
    med linkontrollplan, början till mitt flygintresse. Hette innehavaren Frimodig? I så fall träffade jag honom många år senare då jag såg att en äffär med namnet Frimodigs, men då mitt emot "gamla" biblioteket. Vi utbytte några ord och samtalade om gamla tider. Jag vill minnas att avsåg att flytta till Finland....

    Lasse T

    SvaraRadera