2007-11-17

Stadsvandring med Södergrabbar


Gruppen från vänster till höger: Jim Christiansson, Kent Passbo, Bo Antonsson, Benny Olsson, Börje Jansson, Peter Stenblock, Lars-Otto Persfjorden, Jonny Oksjö, Bill Redin, Tommy Oksjö, Hans Sölsnaes, Bengt Abrahamsson, Göran Sörensson och Bengt Gidlöf.

De här 14 "grabbarna", alla uppväxta på Söder, hade beställt en stadsvandring av mig i dag i sin ungdoms kvarter. Gänget träffas vart femte år och verkar ha väldigt roligt tillsammans.

Vi började strax före skymningen vid Bohusläns museum. Jag har lett hundratals stadsvandringar och det jag kan om olika områden har jag i stora delar lärt mig av de som deltagit i vandringarna. Så blev det också i dag.

Det visade sig att en i gruppen, Tommy, Var en fenomenal historieberättare. Det var självupplevda historier från ungdomens många pojkstreck. Och just Tommy tycktes ha varit mer i farten är de flesta.
Tommy i berättartagen.


Han berättade om när han med sin "Cheva" jagades gata upp och gata ned av polisen, som ville besiktiga hans bil. Till slut körde han ut i en av de stora vattensamlingarna på Söder, stannade och stängde av motorn. Polisen stannade vid strandlinjen där de genom rop till honom försökte få honom att komma i land. Han ropade tillbaka att han inte fick igång motorn därför att startmotorn var trasig. Till slut hade en av poliserna blivit tvungen att ta av sig skorna och kavla upp byxorna så mycket det gick och vadade sedan ut till Tommy där han satt i sin bil. Han fick sig en rejäl utskällning men någon besiktning av hans Cheva kunde polisen inte göra i vattnet.

Vi gick från Södra hamnen över Walkeskroken, där flera av dem växt upp. Vidare längs Tjärhovsgatan till Södra vägen och in mot centrum.

Flera av Tommys historier lämpar sig inte i skrift varför jag får nöja mig med bara en till. Även den är kanske på gränsen.

"Vid Järnbrons norra sida låg det förr en korvkiosk (mest känd för att Spencer Tracy var där och åt en special en mörk höstkväll). I korvkiosken jobbade det vid tillfället ett "korvbiträde" som var mycket bakfull efter gårdagens festande. Medan han mosade potatis i en stor bytta råkade han kräkas lite grand i byttan. Det var liksom inte läge att ta bort spyan och inte heller kunde han slösa bort potatisen genom att göra om alltsammans. Följaktligen låtsades han som ingenting.
När moset var klart kom fru Johansson förbi och köpte en special, dvs en korv med mos. Till sin förvåning var det morötter i moset, vilket hon tyckte var en riktig smakförhöjare, och berömde korvbiträdet.
När hon nästa gång kom till korvkiosken ville hon följaktligen ha likadant mos, men den gången fanns det inget, till hennes stora besvikelse".

Vid Järnbron skildes våra vägar och jag gick hemåt medan gruppen gick till Dalslandsstugan på Skansberget. I skrivande stund är de antagligen kvar där och kvällen kanske blir lång.//

4 kommentarer:

 1. Hej, jag är själv från Söder och ungefär lika gammal. Jag kan möjligtvis känna igen någon enda, så det skulle vara intressant att få namnen på gubbarna. Anders

  SvaraRadera
 2. Hej Gunnar!
  På bilden med "gubbarna" har Du skrivit Lars-Otto Persson, men han heter numera Persfjorden i efternamn (för övrigt tvillingbror med min hustru).

  Åke Hansson

  SvaraRadera
 3. Hej Åke!
  Skall genast ändra detta. Det kanske var en gammal lista jag fick av Södergrabbarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Verkar mest vara gubbar från Walkeskroken. Vi som bodde på andra sidan Göteborgsvägen ärv de riktiga Södergrabbarna. Morgan Ohlsson, Kaparegatan.
   Peter Stenblock, vad gör du där?

   Radera