2007-11-13

Staden från Skansberget


Uddevalla är fantastiskt med alla sina berg. Men hur ofta tar man sig tid att gå upp på dem och blicka ut över staden? Den här vyn från Skansberget är på en bild jag fått av Jan Aronsson. Här har fotografer stått många gånger genom åren.
Men när är den här bilden tagen? Jag tycker att det är lika spännande varje gång jag ser en bild att försöka klara ut från vilken tid den är. Låt oss genast ge oss i kast med frågan!
Mitt i bilden ligger den byggnad vi nu kallar Gamla badhuset. Där finns nu Uddevalla Event. Byggnaden invigdes i april 1907.
Omedelbart till höger om byggnaden ser vi en gata som försvinner bortåt. Det är Södergatan. Den delen av Södergatan finns inte längre. Men strax på andra sidan av Södergatan och alldeles nära Gamla badhuset ser vi Uddevalla teater. Teatern brann ned den 15 juli 1958.
Bilden måste alltså vara tagen någon gång mellan 1907 och 1958. Kan vi komma ännu närmare i tiden?
Västerbron är inte byggd ännu. Den byggdes 1939. Nu har vi pejlat in att bilden är tagen mellan 1907 (badhuset) och 1939 (Västerbron).
Ungefär där Bohusläns museum ligger nu låg Tullhuset, som byggdes 1933. Det finns inte med på bilden. Möjligen, men det kan väl bara den skarpögde se, så håller regementet på att byggas. Regementet byggdes mellan 1910 och 1913.
Nu behöver vi faktiskt inte fortsätta att fundera mer för nere i högra hörnet av bilden står det stämplat Maria Lundbäck 1912. Regementet är således inte riktigt klart ännu.//

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar