2007-11-26

Hönseberget före 1965


Tommy Ek skriver:

"Har du bilder som det såg ut innan Hönseberget byggdes skulle det vara väldigt kul att se dom, har bara vaga minnen hur det såg ut?"


Här kommer tre bilder. Den första är tagen från Kålgårdsberget i riktning Bohusläns regemente. Kasernerna är ännu inte färdigbyggda så bilden är tagen före 1913. I förgrunden ser vi Flickskolan som ännu inte fått sin tillbyggnad (1916). Bortom Flicksolan ser vi järnvägsövergången vid Lagerbergsgatan och således Bohusbanan som försvinner bort till höger i bild.
På nästa bild ser vi bommarna vid järnvägsövergången. På den här platsen går man i dag i en gångtummel under järnvägen.Till höger smiter Samnerödsvägen upp och bortåt i bilden ser vi Svarta vägen som går längs Bohusbanan en bit. Svarta vägen bar verkligen skäl för sitt namn. På bilden är den vit men då och då lade man ut kolstybb som var en restprodukt från Gasverket och då blev vägen verkligen svart.
Nästa bild är lite ovanligare. Detta är den södra delen av Hönseberget som ligger på andra sidan gångbron i förgrunden. Något hundratal meter till höger och utanför bild ligger Västgötavägen.

Huset på hitsidan järnvägen finns fortfarande kvar och är bebott, men gångbron revs för några år sedan.//

1 kommentar:

  1. Kul att se en bild av Adolfshill! Jag bodde där när jag var bebis. Min mamma är uppvuxen i huset på Ormgatan. Synd att det inte finns kvar.

    SvaraRadera