2007-11-08

Kartor på internet


Bengt-Olof Käck från Lantmäteriet berättade ikväll inför ett 50-tal åhörare om den mycket omfattande digitaliseringen av myndighetens kartor. Han var med från första början och kan nu skörda resultatet av ansträngningarna.

Man har hållit på att skanna i fem år och det har kostat 200 Mkr. Under nästa år kommer arbetet att vara klart. Men redan nu ligger väldigt mycket ute för vem som helst att ta del av. Ja, man kan förstås sitta var som helst runt om i världen och ta del av kartorna.

Digitaliseringen blev nödvändig för att minska slitaget framförallt på de historiska kartorna. 2000 besökare/år hade Lantmäteriet i Gävle innan digitaliseringen började. Det slet oerhört hårt på kartorna.

Lantmäteriets hemsida på Internet har i dagsläget ca 50 000 besökare/månad.

Lantmäteriförrättningarna har också blivit effektivare då man slipper att hantera stora papperskartor.

Under kommande vinter införs en e-handelstjänst som innebär att det blir enklare att köpa kartor över nätet. Meningen är att de skall gå att ladda ned direkt i köparens dator.

Till kartorna finns i många fall akter med mycket information om fastighetsägare mm. Så nu är det bara att pröva! Gå in på http://www.lantmateriet.se/ och klicka på Historiska kartor som är den tjänst som ligger öppen för alla. Du behöver ett särskilt bildvisningsprogram som du hittar på lite olika ställen på hemsidan. Klicka på den här länken så installerar du programmet Installera DjVu-plugin . Det går ganska snabbt och sedan är det bara att sätta igång. Mycket nöje!//

1 kommentar:

  1. Tack för informationen
    Det gick ju bra om man föjde dina intruktioner. Många spännande stunder väntar framöver vid datorn.
    Att det var GRATIS visste jag inte förut.

    SvaraRadera